Hoe gebruik je de Mijn Burgerprofiel-app?

dinsdag, 30 augustus, 2022

Mijn Burgerprofiel begint in Vlaanderen steeds meer vaste voet aan de grond te krijgen. Het is dan ook een zeer handig digitaal platform. Het biedt een persoonlijk overzicht van alle overheidszaken die op jou betrekking hebben. Denk maar aan dossiers opvolgen, gegevens inkijken, attesten opvragen, documenten consulteren, premies en vergunningen aanvragen enz. Dit alles in een beveiligde omgeving.

Tot voor kort kon je Mijn Burgerprofiel enkel via een website (www.mijnburgerprofiel.be) raadplegen. Echter kan je voortaan ook gebruikmaken van een mobiele app.

De app installeren

Stap 1: De app kan je terugvinden in de App Store (Apple) of de Play Store (Android). Geef in de zoekbalk ‘Mijn Burgerprofiel’ in en download vervolgens de app.

Stap 2: Eens je de app gedownload hebt kan je hem openen. Je zal enkele keren op ‘volgende’ dienen te klikken totdat je terecht komt op de aanmeldpagina.

Stap 3: Tik vervolgens op ‘aanmelden’ om je overheidszaken te kunnen raadplegen. Aanmelden kan op verschillende manieren: via Itsme, een beveiligingscode via mobiele app of een beveiligingscode via SMS. De meest eenvoudige manier is via Itsme. Hiervoor moet de Itsme-app wel op jouw smartphone geïnstalleerd zijn. Je kan altijd ons instructiefilmpje omtrent de installatie van de Itsme-app raadplegen op ons Youtube-kanaal als je hulp nodig hebt.

Stap 4: Nadat je bent ingelogd, zal de app vragen of je er al dan niet mee akkoord gaat dat de app foutrapporten deelt om op die manier de app te verbeteren. Dit is een persoonlijke keuze.

Stap 5: Geef eventueel je adres in of bevestig/wijzig het getoonde adres.

Je komt terecht op de startpagina van de app. De app is nu klaar voor gebruik.

Hoe gebruik je de app?

In de app vind je verschillende tabbladen terug: overzicht, brievenbus, wallet, contact en profiel. De voornaamste zaken zijn terug te vinden onder het tabblad ‘profiel’, ‘wallet’ en ‘brievenbus’.

Tabblad profiel
Tabblad Wallet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabblad ‘Profiel’:

  • Attesten en vergunningen: hier kan je allerlei attesten en vergunningen opvragen zoals attest van hoofdverblijfplaats, attest van Belgische nationaliteit enz.
  • Lopende aanvragen: hierin vind je jouw lopende aanvragen terug (als die er zijn).

Tabblad ‘Wallet’: hier kan je jouw attesten, vergunningen en documenten bewaren. 

Tabblad ‘Brievenbus’:

  • eBox: dit is jouw beveiligde digitale brievenbus bij de overheid en kan je steeds consulteren via Mijn Burgerprofiel. Je ontvangt hier met andere woorden je brieven en documenten van de overheid. Indien je hiervan gebruik wenst te maken dien je dit de eerste maal nog te activeren. Dit doe je door op ‘eBox koppelen’ te tikken en de stappen te doorlopen. Opgelet: door uw eBox te koppelen zal je sommige documenten niet meer op papier verkrijgen. Er zal je gevraagd worden of je per e-mail wil geïnformeerd worden wanneer een nieuw overheidsdocument beschikbaar is. Het is dan ook raadzaam om dit goed te keuren. 
  • Meldingen: hier kan je ook meldingen per e-mail voor andere diensten activeren.                                                        
Tabblad brievenbus

 

Veel succes!

 

Charlotte De Spiegeleer

 

 

ga terug