Hoe jouw Covid Safe Ticket aanvragen?

maandag, 8 november, 2021

Gezien de stijgende coronacijfers dringen er zich nieuwe maatregelen op. Het is vanaf 1 november dan ook verplicht om een Covid Safe Ticket (CST), ook wel een Coronapas of -certificaat genoemd, voor te leggen in de horeca, fitness en bepaalde publieke evenementen.

Wat is een Covid Safe Ticket nu juist?

Een Coronapas is een document dat zowel digitaal als op papier te raadplegen is en waarop een QR-code (streepjescode in de vorm van een vierkant) staat. Aan de hand van deze code toon je aan dat je of  volledig gevaccineerd bent of hersteld bent van het virus of recentelijk een negatieve Covid-19-test hebt ondergaan. Indien er naar jouw Covid Safe Ticket gevraagd wordt, dien je deze QR-code en vervolgens ook jouw identiteitskaart te tonen.

Hoe aanvragen?

Je kan op drie manieren een Covid Safe Ticket aanvragen: via de CovidSafeBE-app, via een overheidswebsite of telefonisch. We bespreken hieronder de verschillende mogelijkheden.

CovidSafeBE-app

Om via de gratis CovidSafeBE-app het Covid Safe Ticket aan te vragen dienen je drie stappen te volgen: de app downloaden, jouw identiteit koppelen aan de app en het certificaat raadplegen. Indien je de app reeds eerder hebt gebruikt, dien je enkel stap drie te uit te voeren.

 

 • Stap 1: De app downloaden
  • Om de app te downloaden dien je je te wenden tot de App Store (Apple) of de Google Play Store (Android). Zorg ervoor dat je de Belgische variant downloadt.
  • Na de app te openen zal de gewenste taal gevraagd worden. Duid Nederlands aan indien je de app in het Nederlands wenst te gebruiken.
  • Duid vervolgens aan via ‘ja’ of ‘nee’ of je wil meewerken aan de verbetering van de app. Indien je ‘ja’ aanduidt stuurt de app anoniem prestatiegegevens naar de ontwikkelaar. Dit is geheel vrijblijvend en jouw keuze heeft geen invloed op de prestaties en functionaliteit van de app.
  • Je zal informatie krijgen over het gebruik van de app. Druk steeds op ‘volgende’ totdat je gevraagd wordt om in te loggen.
 • Stap 2: Identiteit koppelen aan de app
  • Een eerste mogelijkheid is via de eHealth-website van de overheid. Dit kan op verschillende manieren:
   1. Via een digitale sleutel met eID zoals een eID kaartlezer (werkt enkel via de computer, dus niet te gebruiken via de app) of de Itsme-app (zie ook onder puntje ‘derde mogelijkheid’).
   2. Via een digitale sleutel met een beveiligingscode welke je ontvangt per mail of via een app op jouw smartphone. Deze mogelijkheid dien je echter eerst te activeren op de website van ‘Mijn Digitale Sleutels’ met behulp van een eID kaartlezer (waarvoor je een computer nodig hebt).
   3. Via Helena, de online gezondheidsomgeving. Wanneer je dit platform reeds eerder hebt gebruikt, dien je enkel jouw e-mailadres of gsm-nummer en jouw zelfgekozen pincode in te geven om in te loggen.
  • Indien je jouw testresultaat wil raadplegen is er een tweede mogelijkheid, namelijk via de optie ‘Certificaat ophalen via CTPC’. Je geeft hierna de code in die je ontving wanneer je de test liet afnemen en de laatste vier cijfers van jouw gsm-nummer.
  • Een derde mogelijkheid, die bovendien het meest gebruikt wordt, is (rechtstreeks) via de Itsme-app. Wanneer je deze toepassing wil gebruiken, dien je eerst Itsme te downloaden en installeren alvorens aan te melden bij de CovidSafeBE-app. Een instructiefilmpje omtrent de installatie van Itsme vind je terug op het Youtube-kanaal van Vief.

Wanneer vorige twee stappen zijn gelukt kan je jouw certificaat raadplegen. Afhankelijk van het type certificaat vind je dit terug onder de rubriek:

 • Stap 3: Certificaat raadplegen
  • ‘Vaccinaties’ indien je gevaccineerd bent.
  • ‘Testen’ welke de resultaten bevat van jouw testen waarvoor je een CTPC-code hebt gekregen.
  • ‘Herstel’ indien je ooit besmet bent geweest met Covid-19.

Vervolgens dien je op het certificaat te klikken om bijkomende informatie en de QR-code terug te vinden. Het is deze QR-code die je moet tonen indien gevraagd wordt naar jouw Covid Safe Ticket.

Indien gewenst kan je ook ons instructiefilmpje omtrent de app raadplegen op Youtube

Website

Als je geen smartphone, maar wel een computer ter beschikking hebt, kan je gebruik maken van een overheidswebsite. Deze websites zijn terug te vinden op www.covidsafe.be. Het is mogelijk jouw certificaat te downloaden en af te drukken via die website. Of je kan het certificaat ook laten opsturen naar jouw thuisadres, maar houd hierbij rekening met een verzendtermijn van een week.

Voor deze toepassing koppel je jouw identiteit aan de website. Dit is mogelijk met een identiteitskaart en een eID-kaartlezer, de Itsme-app (hiervoor heb je echter een smartphone nodig) of een beveiligingscode die je ontvangt per mail of sms. 

Telefonisch

Indien je minder vertrouwd bent met de smartphone of computer kan je telefonisch via jouw rijksregisternummer een papieren document aanvragen. Dit kan via een helpdesk welke 24/24 bereikbaar is. Voor Brusselaars kan dit op het nummer 02 214 19 19, Vlamingen bellen naar 078 78 78 50. Het document wordt nadien per post naar het thuisadres verstuurd, houd hierbij echter rekening met een verzendtermijn van een week.

Hulp nodig?

Ingeval het verkrijgen van het Covid Safe Ticket moeilijk verloopt vraag dan om hulp bij familie, vrienden, buren of lokale overheden (jouw gemeente of stad). Uiteraard kan je bij vragen of problemen ook steeds terecht bij Vief op het mailadres: info@vief.be.

Veel succes!

ga terug