Bankieren met je smartphone, een stijgende trend?

dinsdag, 14 mei, 2024

De digimeter van Imec verschaft burgers, beleidsmakers enz. inzichten in digitale vaardigheden, attitudes, gewoonten en technologische trends van de Vlamingen. Dit doen ze aan de hand van een jaarlijkse grootschalige bevraging en de publicatie van een daaruit voortvloeiend rapport.

Wat blijkt uit het rapport van 2023? Maar liefst 63% van de Vlaamse bevolking geeft voor online bankzaken de voorkeur aan een smartphone. Van de smartphonegebruikers hanteert 54% de bankapp wekelijks om betalingen te verrichten. In 2022 bedroeg dit 42%, een stijging van 12% dus. Het wekelijkse gebruik van de smartphone voor betalingen via QR-code (bv. via Payconiq of de bankapp) bedraagt in 2023 44%, in 2022 40%.

Het wekelijks betalen via de smartphone neemt toe. Ondanks deze stijgende evolutie moeten we steeds alert zijn voor phishing. Oplichters slagen er namelijk in om frauduleuze QR-codes te maken. De bankenfederatie Febelfin geeft hieromtrent enkele tips:

  • Verzeker dat de beveiligingssoftware op je digitaal toestel up-to-date is
  • Doe betalingen steeds vanuit een officiële applicatie zoals Payconiq of de bankapp
  • Werp een blik op de QR-code zelf: een sticker over een QR-code op een officiële kaart of poster is verdacht
  • Wees op je hoede indien iemand je uitnodigt om een QR-code te scannen
  • Indien de QR-code automatisch een overschrijving aanmaakt, controleer dan eerst nog eens het rekeningnummer
  • Wees op je hoede met het invullen van persoonlijke informatie na het scannen van een QR-code
  • Smartphones maken het webadres vaak eerst zichtbaar alvorens de link te openen. Bekijk dit webadres nauwkeurig. Een verkorte link (zoals bit.ly) in een QR-code is verdacht.

Bij Vief springen we graag mee op deze digitale trend. Op een veilige manier een verrichting bekijken, een overschrijving uitvoeren, een handelaar of vriend betalen via QR-code? Je leert het allemaal tijdens onze workshop ‘Bankieren met je smartphone’. In het najaar staan er nog enkele op de agenda. Wil je graag weten waar en wanneer? Bekijk dan onze activiteitenkalender of mail voor meer informatie naar info@vief.be.

Charlotte De Spiegeleer

ga terug