Boeiende sessies en interessante uitwisselingsmomenten: dit was de eerste editie van de Regenboogweek

vrijdag, 14 april, 2023

Vief organiseerde van 20 tot 24 maart 2023 de eerste editie van de Regenboogweek. In elke Vlaamse provincie vond een educatieve activiteit rond genderidentiteit en seksuele diversiteit plaats met een totaal van 87 deelnemers. De deelnemers waren erg divers: jong en oud, hetero en holebi, met veel of weinig kennis van de thematiek,… De beweegredenen om deel te nemen aan de sessies waren eveneens uiteenlopend. “Mijn kleinkind is lesbisch en ik wil haar leefwereld beter begrijpen” was voor iemand een reden om deel te nemen. Nog iemand zei “ik hoor personen uit mijn omgeving vaak over bepaalde termen praten en ik wil hier meer over weten”. Een andere deelnemer merkte op “dat er nog regelmatig discriminerend gereageerd wordt tegenover personen uit de LGBTQI+gemeenschap en wil weten wat we hier als samenleving aan kunnen doen.” De verscheidenheid van het publiek zorgde dat er naast de educatieve sessies ruimte was voor informele, boeiende uitwisselingsmomenten waarbij persoonlijke ervaringen en meningen met respect voor elkaar centraal stonden. Hieronder volgt een bondig overzicht van de sessies en enkele kerngedachtes.

20 maart: Algemene duidingssessie over genderidentiteit en seksuele diversiteit in Casa Rosa, Gent

Tijdens de eerste sessie leerden we over de verschillen tussen geslacht, genderidentiteit, genderexpressie, romantische aantrekking en seksuele aantrekking aan de hand van de genderkoek (zie afbeelding). Deze concepten zijn niet zwart-wit , maar houden een heel continuüm in zich. De hoeveelheid aan termen kan ingewikkeld zijn, maar deze labels zorgen ervoor dat personen zichzelf makkelijker kunnen uiten en dat anderen hen beter kunnen begrijpen. Door de aanwezigheid van ouderen en jongeren ontstond er intergenerationele dialoog rond de vraag of er de laatste decennia veel veranderd is qua openheid en tolerantie. De consensus bleek dat de thematiek tegenwoordig veel minder taboe is, maar dat de opkomst van sociale media zorgt voor veel anonieme haat. Nog werk aan de winkel dus.

 

21 maart: Regenboogrondleiding in Brussel met vertrek aan het RainbowHouse, Brussel

De tweede dag gingen we wandelen in Brussel, de gids vertelde ons over de LGBTQI+geschiedenis die er te ontdekken valt op verschillende plaatsen in de hoofdstad. We kregen merkwaardige anekdotes en informatie over belangrijke gebeurtenissen aan de hand van standbeelden, muurschilderingen, verlaten cafés,… Brussel zit vol verwijzingen naar de LGBQTI-gemeenschap, al zijn lesbische vrouwen vaak een onderbelichte groep. Er zijn namelijk tientallen homobars maar slechts één bar specifiek gericht naar lesbische vrouwen. Ook in muurschilderingen zoals op onderstaande foto worden er erg weinig vrouwen afgebeeld.

22 maart: Informatieve sessie “mijn kleinkind is holebi/transgender” in het Regenbooghuis Limburg, Hasselt

De derde dag waren we te gast in het gezellige Regenbooghuis te Hasselt. Er werden meningen en ervaringen uitgewisseld over vragen zoals “Wat doe je als je kleindochter zegt dat ze lesbisch is?” en “Iemand van je vriendenkring verandert van geslacht, hoe reageer je?”. De kernboodschap van de dag was dat het belangrijk is dat iedereen zichzelf kan zijn en dat de omgeving hier respectvol mee omgaat.

23 maart: Informatief ganzenbordspel in het Roze Huis, Berchem (zie foto bovenaan)

Op donderdag verdeelden we ons in groepjes van 5 à 6 personen om een ganzenbord te spelen. De vakjes van het spel hadden verschillende kleuren waarbij telkens andere soorten vragen hoorden zoals “Wat weet je over?”, “Wat denk je over?”, “Wat zou je doen als?”.  Al spelenderwijze leerden we veel bij over de thematiek en maakten we terwijl veel plezier, een geslaagde namiddag!

24 maart: Levensverhalen van LGBTQI+ouderen in het Regenbooghuis aan Zee, Oostende

De Regenboogweek eindigden we in het Regenbooghuis aan Zee met enkele pakkende getuigenissen van holebi-ouderen. Ze vertelden o.a. over hun coming out, struikelblokken op hun levensweg, worstelingen met hun identiteit… maar ook hartverwarmende zaken zoals veel liefde, hechte vriendschappen en sterke samenhorigheid. Daarnaast was er ruimte voor vragen en open dialoog, een mooie afsluiter van een erg boeiende week!

Vief wil graag alle deelnemers bedanken voor de aanwezigheid en interessante bijdragen, de Rainbowambassadors voor het verzorgen van de boeiende sessies en de Regenbooghuizen voor het beschikbaar stellen van een zaal en de catering.

 

 

ga terug