Vlaamse Ouderenraad brengt brochure 'Ouderen weten raad' uit

vrijdag, 9 februari, 2024

De vergrijzing en verzilvering nemen toe. Het spreekt dus voor zich dat inspraak in het ouderenbeleid een plaats moet krijgen in de samenleving. Want wie beter dan de doelgroep zelf, kan het lokaal ouderenbeleid mee vormgeven?  De Vlaamse Ouderenraad pleit ervoor dat lokale ouderenraden een structurele schakel zijn in het lokaal participatiebeleid. Om lokale besturen en lokale ouderenraden daarbij op weg te helpen, maakten ze een gloednieuwe brochure boordevol inspiratie en handvatten.

Aan de hand van een twintigtal gesprekken met lokale ouderenraden uit diverse steden en gemeenten, krijg je inzicht in uitdagingen waar ze soms tegenaan lopen. En ook reiken ze heel wat handvatten aan om drempels aan te pakken. Daarnaast moedigt deze brochure ambtenaren en schepenen aan om de huidige participatiekanalen in de stad of gemeente te evalueren. En ze toont welke ondersteuning ouderenraden kunnen bieden aan het lokaal beleid. Je kan de brochure en alle interviews lezen op de website www.ouderenraden.be.

Maar daar blijft het niet bij. In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 heeft de Vlaamse Ouderenraad ook een engagementsverklaring opgesteld. Met dit document kan je naar lokale politieke partijen kan stappen om het gesprek over ouderenbeleidsparticipatie op gang te brengen. De partijen kunnen zo aangeven dat ze belang hechten aan inspraak van ouderen en je kan hen daar nadien ook op wijzen wanneer ze hun belofte niet zouden nakomen. Je kan de engagementsverklaring hier downloaden.

ga terug