Vief Niel ongerust over het verdwijnen van bankkantoren

maandag, 30 januari, 2023

Het sluiten van kleine lokale bankkantoren is een trend die al lang aan de gang is. Nu de grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING de handen in elkaar geslagen hebben voor het installeren van neutrale bankautomaten ter vervanging van hun eigen automaten zal dit aanbod ook stelselmatig kleiner worden. Door dit proces zal het aantal bankautomaten meer dan halveren, van 5000 nu naar 2200 tegen eind 2024. De dienstverlening gaat er dus op achteruit en ook de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de kantoren wordt moeilijker. De kans is groot dat een klant zich verder zal moeten verplaatsen om nog cash geld te kunnen afhalen of verrichtingen uit te voeren aan de automaat of in het kantoor. 

Niet alle ouderen zijn al op de digitale trein gesprongen en kunnen vlot digitaal bankieren. Bovendien vertrouwen ze de nieuwe technologie ook vaak niet. Voor ouderen die minder mobiel zijn, vormt de daling van het aantal bankkantoren en automaten nog een extra nadeel, doordat ze zich verder moeten verplaatsen. Het neutrale cashnetwerk houdt rekening met waar mensen wonen en werken, waar ze cash gebruiken en hoe ze zich verplaatsen. Volgens Batopin, de koepel die verantwoordelijk is voor die nieuwe automaten, zijn dit locaties die door de burger worden aangevoeld als de juiste plek om cash af te halen of te storten. Het is nog maar de vraag of dit de juiste plek is voor de ouderen die geld wensen af te halen en of zij toch niet vooral de nadelen zullen voelen.

We horen bij Vief steeds meer bezorgde reacties over het dalend aantal bankkantoren en -automaten. Onze lokale afdeling in Niel heeft ook aan de alarmbel getrokken met een artikel in Het Laatste Nieuws van 5 januari 2023. Vief Niel maakt zich zorgen over het dalend aantal bankkantoren in de gemeente. In Niel zijn momenteel nog voldoende bankautomaten, maar wat als deze ook verdwijnen? Ze vinden dat het behoud van voldoende lokale geldautomaten bij wet geregeld zou moeten worden. 

Is er in jouw gemeente of stad ook een probleem door het verdwijnend aantal bankkantoren en/of - automaten? Ondervind je zelf problemen om nog vlot jouw bankzaken te regelen zonder gebruik van de computer? Laat het ons zeker weten via info@vief.be. Hoe meer getuigenissen we verzamelen, hoe sterker we staan om hierop te reageren. 

Bronnen:

https://batopin.be/nl (geraadpleegd op 30/01/2023)
- https://www.hln.be/niel/senioren-ongerust-over-verdwijnen-van-bankkantoren-online-bankieren-is-niet-voor-iedereen-weggelegd~a2c07e04/ (geraadpleegd op 30/01/23)

 

 

ga terug