Hoe gebruik je de Hoppin-app?

woensdag, 31 januari, 2024

Hoppin wil ons eenvoudig laten reizen tussen een start- en eindpunt door openbaar vervoer (trein, tram, bus en de flexbus van De Lijn[1]) te combineren en op elkaar af te stemmen. Op een Hoppinpunt stap je over van vervoermiddel A op vervoermiddel B. Je auto parkeren in een park-and-ride, vervolgens op een trein stappen en tot slot met de bus voor het theater stoppen? Dat is Hoppin.

De app installeren

 1. De app kan je terugvinden in de App Store (Apple) of de Play Store (Android). Geef in de zoekbalk ‘hoppin reisplanner’ in en download vervolgens de app.
 2. Als je de app opent, wordt er gevraagd om je locatie te gebruiken. Tik op ‘toestaan’ (Android) of ‘bij gebruik van app’ (Apple).
 3. Tik onderaan op ‘begin’, geef je gsm-nummer in en tik op ‘verder’.
 4. Geef in de app de code in die je per sms kreeg toegestuurd.
 5. Geef vervolgens je persoonlijke gegevens in en tik op ‘verder’.
 6. Kies een betaalmethode om in de toekomst tickets te kunnen kopen. Je kan dit ook later nog kiezen, tik hiervoor rechts bovenaan op ‘sla over’.
 7. Geef al dan niet toestemming dat Hoppin je meldingen stuurt.

De app is geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

Aan de slag

Een route uitstippelen: 

 1. Geef op de startpagina je bestemmingsadres in in de balk onderaan. Van zodra het gewenste adres in het lijstje onderaan verschijnt, tik je dit aan. Je vertrekpunt moet je niet meer ingeven, aangezien je bij de installatie van de app toegestaan hebt dat de app je locatie kent tenzij je ergens anders wenst op te stappen.
 2. Kies je vertrek- of aankomsttijd. Je kan steeds zowel de datum als het uur veranderen. Dit doe je door in de desbetreffende balk te scrollen naar onder. Tik vervolgens op de paarse balk ‘kies vertrektijd’ of ‘kies aankomsttijd’.
 3. Even wachten terwijl de app de mogelijke routes uitstippelt.
 4. Er verschijnt een lijstje met mogelijke routes. Je kan elke route in detail bekijken door deze aan te tikken en vervolgens onderaan op de paarse balk ‘toon route’ te tikken.
 5. Volg de weergegeven stappen om op je bestemmingsadres te geraken.
 6. Indien je van een flexbus van De Lijn gebruik wenst te maken om op jouw bestemming te geraken, kan je na het bekijken van de route de flexbus reserveren. Daarvoor klik je op de paarse knop “Boek De Lijn Flex”. Je ontvangt nadien de bevestiging dat de rit geboekt is.

 

Een ticket kopen

Je kan gebruik maken van de vervoersbewijzen van De Lijn, op de bus zelf betalen of voordien een ticket kopen via de Hoppin-app.

 1. Tik op de startpagina op de menubalk  aan de linkerkant en tik dan op ‘tickets kopen’.
 2. Kies het ticket uit dat voor jou het voordeligste is en tik vervolgens op ‘0’. Hierna kan je het aantal tickets kiezen. Hierna tik je onderaan op de paarse balk ‘toepassen’.
 3. Onderaan kan je nog kiezen welke betaalmethode je verkiest (indien je dit bij de installatie van de app nog niet deed).
 4. Tot slot tik je onderaan op de paarse balk ‘koop ticket’.

Je gekochte tickets vind je terug onder ‘mijn tickets’ in de menubalk. Opgelet: je dient deze steeds nog te activeren op het moment dat je er effectief gebruik van wil maken. Zorg er dan ook zeker voor dat je op je digitaal apparaat mobiele data (3G/4G/5G) hebt. Om de app te kunnen gebruiken heb je namelijk internet nodig en aan de Hoppinpunten werkt je wifi van thuis niet.

Heb je geen smartphone of tablet? Dan kan je de routeplanner ook steeds gebruiken via de website www.hoppin.be.

Veel reisplezier!

Charlotte De Spiegeleer

 


[1] Indien er geen beschikbare vaste lijndienst is. Je dient dan vooraf een rit te boeken.

 

ga terug