Sfeerverslag vormingsmidweek voor bestuursvrijwilligers 2022

maandag, 7 november, 2022

Eind oktober vonden twee vormingsmidweken voor bestuursvrijwilligers plaats in hotel Liberty te Blankenberge. Van maandag tot woensdag vond het eerste deel plaats met 62 deelnemers. Tijdens het tweede deel van woensdag tot vrijdag waren er 56 deelnemers. Alle deelnemers genoten van identiek hetzelfde programma, een goede mix tussen vorming en ontspanning. Ik neem jullie graag mee voor een sfeerverslag van deze fijne week.

Dag 1

Om 14u begon  voor elke groep de eerste informatieve sessie met een heleboel Vief-nieuws. Velen namen hun agenda erbij want er staan veel leuke activiteiten te wachten! Daarna ging ik verder met een uitwisselingssessie over hoe toegankelijk onze Vief-verenigingen zijn, dit past perfect bij het huidige jaarthema. We bespraken thema’s zoals “hoe maak je Vief bekend in je omgeving?” “hoe trek je nieuwe leden aan?” “welke soort activiteiten richt je vereniging in?”. Erg boeiend om te zien hoe we allemaal dezelfde doelen hebben, maar dit soms totaal anders aanpakken. Deze sessie duurde slechts een uurtje waardoor verschillende deelnemers niet uitgepraat geraakten, gelukkig was dit slechts het begin van de 3-daagse dus was er nog tijd genoeg om na te praten.

Na een welverdiende pauze, met telkens heel lekkere gebakjes (dankjewel hotel Liberty!), gingen we verder met een sessie over beeldvorming. Sara Motoi, stafmedewerker beeldvorming en participatie, gaf ons meer uitleg over waarom beeldvorming een belangrijk thema is. Ze besprak ook enkele thema’s uit de beeldcampagne denkFOUD (www.denkfoud.be) en haalde andere Vief-projecten rond dit thema aan. De sessie eindigde iets vroeger dan gepland, maar dat was niet erg want zo kon iedereen genieten van wat vrije tijd. De meeste vulden dit in met een wandelingetje aan het strand, wat zalig was bij het goede weer.

Na het lekkere avondeten genoten we van een muzikale avond. De zangeres en pianiste speelden nummers op verzoek, wat zorgde dat er regelmatig heel wat volk op de dansvloer terug te vinden was. Enige minipuntje kritiek dat ik hoorde was dat sommige liedjes wat oubollig waren, vievige ouderen kunnen wat meer moderne muziek zeker ook appreciëren. Al bij al twee keer een zeer gezellige avond!

Dag 2

De ochtend begon met een heerlijk ontbijtbuffet, voor ieder wat wils. Daarna maakten we ons klaar voor een toelichting over het ouderenbeleid, gegeven door professor Christel Geerts. Professor Christel Geerts had voor ons een PowerPointpresentatie van maar liefst 80 slides voorbereid maar al snel werd duidelijk dat we niet alles gingen kunnen bekijken. Na de pauze zaten we nog maar aan slide 15… Dit kwam voornamelijk doordat de lezing heel interactief was, er kwam veel reactie uit de zaal waarop de professor met plezier inpikte. Er werd geen enkel moeilijk thema uit de weg gegaan waarop ze af en toe vroeg “maak ik nu niemand boos met deze uitspraak?”. Er werden interessante discussies gevoerd, niet enkel tijdens de sessie zelf. Ook later in de wandelgangen en aan de eettafels hoorde ik bepaalde onderwerpen terugkomen.

Na het middagmaal haasten we ons naar de autocar, deze stond klaar om ons naar Nieuwpoort te brengen. Tijdens de voorbereidingen hebben we heel wat pech gehad met de organisatie van de boottocht. Onze oorspronkelijke boottochten in de havens van Zeebrugge en Oostende konden namelijk door externe omstandigheden niet doorgaan. We kunnen nu het spreekwoord “3 maal is scheepsrecht” letterlijk en figuurlijk bevestigen. De havenrondvaart in Nieuwpoort was een succes. Het was mooi weer wat het aangenaam maakte om op de boot te zitten, daarnaast was de uitleg van de gids erg interessant. Tijdens midweek 1 hadden we het geluk om enkele zeehondjes te spotten, terwijl de deelnemers van midweek 2 dan weer getuige waren van een kleine botsing in de havengeul.

De tweede dag sloten we weer af met een lekker avondmaal gevolgd door de vaste waarde van de midweek: de quiz. Van zodra iedereen in de bar zat, veranderde meteen de stemming. Er hing competitie in de lucht. De vragen waren opgesteld door verschillende collega’s waardoor er veel variatie was in de vragen. Van traditionele quizrondes over aardrijkskunde, geschiedenis, sport… tot een puzzelronde (zoals in De Slimste Mens) en een ronde waarbij we moesten herkennen van welke collega de kinderfoto was. De laatste ronde was uiteraard gokwerk maar zorgde hier en daar voor de nodige hilariteit: “huh dat meisje op die foto, dat is Frederik?!” De quiz dit jaar was van een hoog niveau, toch waren de punten erg goed. De beste twee ploegen waren “de suikerklontjes” en “Vief Brasschaat”, nogmaals proficiat!

Dag 3

De laatste keer aanschuiven aan het ontbijtbuffet, gepakt en gezakt om bijna weer naar huis te gaan. De laatste informatieve sessie werd verzorgd door Hilde Delameilleure, zij werkt voor Foton, een West-Vlaams expertisecentrum over dementie. Hilde gaf ons meer uitleg over wat dementie inhoudt, wat de verschillende vormen zijn, wat symptomen hiervan zijn… om daarna over te gaan tot een belangrijk deel “hoe ga je om met personen die dementie hebben?”.  Dementie is voor velen een herkenbaar thema, er kwam dan ook heel wat reactie uit de zaal.

We sloten elke vormingsmidweek af met de uitreiking van certificaten en het maken van een groepsfoto.

Nu is het terug een jaar wachten op de volgende vormingsmidweken. Midweek 1 gaat door van maandag 23 tot woensdag 25 oktober en midweek 2 van woensdag 25 tot vrijdag 27 oktober 2023. Eindigen wil ik graag met alle deelnemers te bedanken, jullie enthousiasme werkte aanstekelijk waardoor ik nu al veel zin heb in de volgende editie!

                                                                                                                      Lise Reniers
                                                                                              Stafmedewerker verenigingsbeleid

Groepsfoto Midweek 1
Groepsfoto Midweek 2

Klik hier om de andere foto's te zien.

ga terug