De Vlaamse renovatie- en aanpassingspremie

woensdag, 13 april, 2022

Sinds enkele jaren wordt er steeds meer aandacht geschonken aan de energiescore van de woningen in Vlaanderen. Door de stijgende energieprijzen wordt de nood om te besparen op de energiefactuur voor vele huishoudens ook steeds groter. Bovendien wenst de Vlaamse Overheid dat bestaande woningen tegen 2050 veel energiezuiniger worden en wil Europa dat we niet langer verwarmen met fossiele brandstoffen zoals stookolie of aardgas. De nood om te renoveren en/of te investeren in de huidige woning wordt dus steeds groter. Bovendien kan het ook zijn dat jouw woning niet langer aangepast is aan jouw noden en moet ze om die reden aangepast worden. In beide gevallen kan je in aanmerking komen voor een premie van de Vlaamse Overheid.

Via de Vlaamse renovatiepremie kan je een deel van de gemaakte kosten terugvorderen voor het renoveren of energiezuiniger maken van jouw woning indien deze meer dan 30 jaar oud is. Er komen vier categorieën van werken in aanmerking voor de premie: ruwbouwwerken, werken aan het dak, vervangen van het buitenschrijnwerk en aanpassen van de technische installaties. Zowel de werken die je laat uitvoeren door een aannemer als de renovaties die je zelf uitvoert, worden in aanmerking genomen zolang je de facturen kan voorleggen bij de aanvraag.

De Vlaamse aanpassingspremie kan enkel aangevraagd worden door 65-plussers, het is een verbouwingspremie die zich richt op specifieke woningaanpassingen voor ouderen. De premie helpt om de woning toegankelijk te houden en levensloopbestendig te maken. De aanpassingen mogen gebeuren zowel aan de eigen woning als aan de woning die gehuurd wordt. Hiervoor komen twee soorten van werken in aanmerking. Je kan de technische installatie of sanitaire voorzieningen vervangen of aanpassen. Dit gaat dan bijvoorbeeld over het plaatsen van een traplift of het installeren van een aangepaste badkamer. Daarnaast kan je ook een premie krijgen voor het toegankelijker maken van de woning, bijvoorbeeld door toegangsdrempels of niveauverschillen aan of in de woning weg te werken.

De Vlaamse Overheid heeft recent twee folders uitgegeven om de premies bij het grote publiek bekender te maken. Daarin vind je ook alle details over de voorwaarden en de bedragen die terugbetaald worden alsook een lijst met toegelaten werken en voorbeelden. De publicaties zijn online te raadplegen op de website van de Vlaamse Overheid: 

Je kan via de website ook gratis een gedrukt exemplaar bestellen.

ga terug