Neem deel aan de studiedag over gelijke rechten voor 60-plussers op 17 maart in het Vlaams Parlement

donderdag, 17 maart, 2022

Nu al is meer dan één Vlaming op vier 60 jaar of ouder en velen van hen engageren zich volop. Ze zorgen bijvoorbeeld voor leeftijdsgenoten, (klein)kinderen of de buurt waar zij wonen. Toch ervaren veel ouderen een gebrek aan respect voor hun rechten. Zo bemoeilijkt de snelle en eenzijdige digitalisering de zelfstandige toegang tot informatie en dienstverlening. Oudere werknemers zien zich op de arbeidsmarkt geconfronteerd met leeftijdsdiscriminatie. Ouderen krijgen moeilijk een renovatielening of een huurcontract. Het verkeer blijkt veel onveiliger voor oudere voetgangers en fietsers. Het schrappen van bushaltes beknot de mobiliteit en ook de publieke ruimte is niet aangepast. Wie als oudere geconfronteerd wordt met invaliditeit krijgt minder steun. Waarom dit gebrek aan respect voor de gelijke rechten van ouderen?

Enkele geëngageerde 60+’ers zijn een initiatiefgroep gestart om dit onrecht aan te kaarten. Ook Vief schaart zich achter het initiatief en onderneemt mee actie om de rechten voor ouderen te vrijwaren. Samen met andere middelveldorganisaties brengen we de problematiek onder de aandacht tijdens een studiedag in het Vlaams Parlement met als titel MENSENRECHTEN. Ook voor 60plus?! Deze vindt plaats op donderdag 17 maart vanaf 10u.

Tijdens de studiedag vertrekt men van de ervaringen van ouderen zelf. Enkele ouderen zullen bevraagd worden en er wordt ook een panelgesprek georganiseerd met vertegenwoordigers van ouderenorganisaties, waaronder Vief. Prof. Bernard Hubeau (UAntwerpen) en prof. Dominique Verté (VUB) brengen meer inzicht. Magda De Meyer schetst een strategisch perspectief. De presentatie wordt verzorgd door Ann Peuteman en Guy Tegenbos. De studiedag wordt afgerond met een broodjeslunch.

De organisatie is in handen van het initiatief ORC samen met ABVV-senioren, Brussels Ouderenplatform, Doof & Senior, FedOS, Foyer vzw, Grijze Geuzen, GroenPlus, Home-info, Kom op tegen Kanker, Masereelfonds, S-plus, Vief, Zij-kant en de Vereniging van Dienstencentra.

Praktisch:

Locatie: Vlaams Parlement, ingang via de Ijzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel.

Tijdstip: Donderdag 17 maart 2022 vanaf 9u, het programma zelf start om 10u. Het is einde is voorzien rond 13u.

Deelnameprijs: De deelname is gratis voor Vief-leden die zich inschrijven via het online formulier op onze website.

Inschrijven: Schrijf je in via ons online formulier voor 10 maart 2022. 

 

 

ga terug