Vrijwilligers in de kijker - Fernand Mostrey en Nicole Gailliaert

donderdag, 17 december, 2020

 

Midden november heb ik een afspraak om Nicole en Fernand, bestuursvrijwilligers van Vief Brugge, te interviewen. De herfst mag dan al wel een tijdje het land in zijn, de zon blijft onze novemberdagen heerlijk warm maken: het ideale weertje voor een uitstap. Wat was ik graag naar het mooie Brugge getrokken om langs de Brugse Reien te struinen en de middeleeuwse stad te ontdekken. Het coronavirus steekt daar een stevige stok tussen, dus vandaag moet ik het doen vanuit mijn zetel en met de smartphone in de hand. Mijn oproep wordt beantwoord door een West-Vlaams accent. De warme begroeting geeft me toch een beetje het gevoel in de bijzondere stad te zijn.

Fernand is afkomstig van Oostende. Op een mooie nieuwjaarsdag leerde hij Nicole kennen, een geboren en getogen Bruggeling. De liefde gevolgd, is ook Fernand ondertussen helemaal ingeburgerd in Brugge. Ik vraag hoe ze bij Vief terecht gekomen zijn. Fernand staat me te woord. “Sinds mijn eerste dag bij Vief maak ik eigenlijk al deel uit van het bestuur. Ik ben heel onverwacht bij Vief terecht gekomen. In 2014 ging ik naar een vergadering georganiseerd door de stad Brugge. Ik kwam daar iemand tegen die samen met mij Spaanse les volgde. Die persoon vertelde me over Vief en dat ze nog vrijwilligers zochten om in het bestuur te stappen. Ik ben dan eens naar een activiteit gegaan en ben er niet meer weggegaan.”

Nicole vervoegde het bestuur een jaartje later dan Fernand, in 2015. Sindsdien is ze de penningmeester van Vief Brugge. Fernand vervult op zijn beurt de functie van secretaris. “Eigenlijk zijn we zowat manusjes van alles: ik doe veel administratie, maak folders, verstuur mails, ... Het is handig dat we als koppel in het bestuur zitten. Als er bijvoorbeeld inschrijvingen bij mij binnenkomen, kan ik meteen bij Nicole nagaan of de betaling al in orde is.”

Nicole en Fernand verzetten heel wat werk bij Vief. Niets is hen daarbij te veel, alhoewel het best druk kon zijn voordat de coronacrisis uitbrak. “Er zijn veel activiteiten die georganiseerd worden door Vief West-Vlaanderen en doorgaan bij ons in Brugge. Ook daar steken we altijd een handje toe. We zijn toen wel even op de rem moeten gaan staan. Gelukkig begreep Nadine (provinciale medewerker Vief West-Vlaanderen, n.v.d.r.) dat heel goed.”

Behalve zich inzetten als vrijwilliger bij Vief, gaan Nicole en Fernand graag op reis of op uitstap. Jammer genoeg moeten ze die hobby nu even parkeren. Nicole en Fernand laten het evenwel niet aan hun hart komen: “Omdat we nu wat meer thuis moeten blijven, gaan we veel wandelen en fietsen. Dat doen we ook heel graag. We proberen elke dag 10 000 stappen te zetten. We hebben er trouwens net een wandeling van 6,5 km opzitten.”

De coronacrisis heeft niet enkel invloed op de hobby’s van Nicole en Fernand. De werking van Vief Brugge zag er het afgelopen jaar evenzeer wat anders uit. Omdat er heel wat activiteiten geannuleerd werden, probeerde Fernand contact te houden met de leden door ze regelmatig te verblijden met een terugblik op activiteiten van de voorgaande jaren, vol met leuke foto’s. “We hebben dit jaar veel activiteiten moeten annuleren. Steeds opnieuw opstarten en dan weer annuleren, dat is heel jammer. In het najaar is er maar één activiteit kunnen doorgaan. Die was ook in een mum van tijd volzet, want de leden snakken er echt naar terug onder de mensen te komen.”

Dat de leden van Vief Brugge staan te springen om de activiteiten te hervatten, is niet verwonderlijk. Nicole en Fernand zorgen er immers altijd voor dat de uitstappen van Vief Brugge heel uniek zijn. “We proberen iedere keer ergens heen te gaan, waar niemand anders aan denkt. Zo ontdekken we bijvoorbeeld elk jaar een hoekje Brussel met steeds dezelfde gids. Niemand zou denken om die hoekjes te bezoeken, maar als ze er geweest zijn, zeggen ze: “Dat was nu eens een interessante uitstap.””

Doordat ze steeds verschillende elementen combineren, spreken de activiteiten van Vief Brugge een breed publiek aan. Er is altijd een cultureel aspect verbonden aan de activiteiten georganiseerd door Nicole en Fernand, maar het gezellig samen eten wordt daarbij niet vergeten. Een lekkere maaltijd trekt volgens hen immers altijd aan. “Een eetfestijn is de meest populaire activiteit. De culturele voordrachten zijn wat minder in trek, maar culturele uitstappen zijn wel zeer snel volzet, vooral als we daar iets anders aan koppelen.”

Nieuwe leden trekken is volgens Nicole dan ook geen probleem. “Feitelijk zitten we wel goed met het ledenaantal nu. We hebben op dit moment 170 leden en dat is prima zo. Daar vallen soms wat personen af, maar er komen langs de andere kant ook nog regelmatig leden bij. Zelfs dit jaar, in volle coronacrisis, hebben we er nog een nieuw lid bijgekregen.”

Natuurlijk gaan ze niet altijd met 170 man op pad. “Onze activiteiten gaan meestal met een 40-tal personen door. Meestal is er een vaste kern die steevast meegaat, maar de voor de rest varieert dat wel een beetje. We begrijpen ook wel dat personen die wat ouder worden niet meer zelf een uitstap plannen en daardoor graag meegaan in groep.”

“Maar wat zegt leeftijd nu echt eigenlijk?” vraagt Nicole terecht. “Ik weet nog heel goed dat we bij een uitstap naar Namen een 85-jarige dame mee hadden. Het was best een pittig uitje geweest, dus op het einde van de dag vroeg ik haar of ze niet moe was. “Maar nee”, zei ze “Wat denk je wel?!””. Nicole lacht hartelijk. “Ik was zelf heel moe toen! Maar die dame was kraniger dan ik.”

Nicole sluit af met een woordje te vertellen over het bestuur. “We zijn een heel leuk team, dat klikt goed. Ook met onze voorzitter Pierre Verstappen. Hij staat altijd open voor een praatje en zit erg in met de leden. Een goede samenwerking de bestuursleden is zeer belangrijk.”

Zo functioneert het bestuur van Vief Brugge als een goed geoliede machine. Nicole en Fernand zijn voorlopig niet van zin om te stoppen. Ik hoop hen dan ook te mogen ontmoeten na de coronacrisis, want zo een activiteit van Vief Brugge zie ik ook wel zitten!

 

- Maxime Bawin

 
 
 
 
 
 
 
ga terug