Vief werkt mee aan onderzoeksproject “Digital Ageing”

vrijdag, 10 maart, 2023

Vief is sinds kort partner van het onderzoeksproject “Digital Ageing”  van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen. Digital Ageing bestudeert hoe de alomtegenwoordigheid van digitale toepassingen en toestellen het leven van ouderen beïnvloedt en eventueel verbetert. Dit doen ze onder meer door de digitale metageletterdheid, ofwel de digitale basisvaardigheden, van ouderen te onderzoeken.

Vief werkt mee aan een experimenteel onderzoek over online winkelen, een proces dat toch wel wat basiskennis vraagt. Je moet bijvoorbeeld een app downloaden op de smartphone of een betrouwbare webwinkel vinden, een profiel aanmaken, online betalen…

Dit jaar start Vief met een workshop “Veilig online winkelen” die begeleid wordt door onze leercoaches. Deze workshop zal enkele keren geobserveerd worden door een onderzoeker van het project. Op het einde gaat deze onderzoeker ook in gesprek met de deelnemers en peilt naar hun kennis over en ervaringen met digitale toepassingen en de reacties op de workshop. Zowel de workshop als de gesprekken worden gefilmd om ze nadien te kunnen analyseren. Met die resultaten kunnen we zelf ook aan de slag om met onze digitale vormingen nog beter in te spelen op de noden van onze deelnemers.

Groepsgesprek met een onderzoeker na de workshop "Veilig online winkelen" in LDC De Horizon (Gent)

 

ga terug