Knelpuntenwandeling

maandag, 27 september, 2021
Cover_knelpuntenwandeling

Breng de toegankelijkheid van je gemeente in kaart met een knelpuntenwandeling.

Toegankelijkheid van de leefomgeving in een stad of gemeente is belangrijk voor iedereen maar zeker voor personen met een beperking en ouderen. Vief wil hier het bewustzijn van verhogen en daarbij kunnen we jouw hulp gebruiken. Vaak zijn voorzieningen, publieke ruimtes, centra, ... voor deze groep niet toegankelijk. Wanneer voorzieningen niet toegankelijk zijn, ontnemen we deze personen de kans om zich ten volle te kunnen ontplooien in de samenleving.

Het doel van deze wandeling is om de fysieke en openbare toegankelijkheid van de stad en/of gemeente die jij bezoekt, kritisch in beeld te brengen. Door middel van een aanvinklijst kunnen we de mogelijke knelpunten, drempels en obstakels vaststellen. Door het verzamelen van jullie gegevens wil Vief zich engageren om de verschillende gemeentes waarin de verenging actief is, meer toegankelijk te maken voor de doelgroep.

Aan de hand van een korte wandeling van ongeveer drie kilometer kan er genoeg informatie verzameld worden over de toegankelijkheid van de bezochte stad en/ of gemeente. De verzamelde gegevens zullen grondig verwerkt en bekeken worden. De conclusie biedt Vief de mogelijkheid om dit verder te rapporteren, in de publieke sfeer te brengen, overheden en instanties te wijzen op wat goed is en wat voor verbetering vatbaar is. Op die manier beogen we een samenleving die voor iedereen toegankelijk is.

De gids kan hier gedownload worden, de aanvinklijst is ook apart beschikbaar. Liever een papieren exemplaar? Vraag dan zeker eentje aan bij het provenciaal secretariaat van jouw Vief vereniging of bij het landelijk secretariaat van Vief vzw. 

Vief is natuurlijk benieuwd naar jouw bevindingen na de wandeling. Je kan de aanvinklijst op verschillende manieren bezorgen:

  1. per post naar het landelijk secretariaat:
    Vief vzw, Livornostraat 25, 1050 Brussel

  2. per mail naar info@vief.be

  3. via het online formulier

Per mail of via het online formulier kunnen eventueel ook foto's verzonden worden. 

ga terug