Van serviceflat tot assistentiewoning

Van Serviceflat tot Assistentiewoning

Mensen leven langer en willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Dat is niets nieuws. Maar om aan deze wens tegemoet te komen is meer nodig dan het voorzien van serviceflats. De ministers Vandeurzen (welzijn) en Van den Bossche (wonen) slaan de handen in elkaar. Ze maken een nieuw ontwerpbesluit binnen het woonzorgdecreet dat de mogelijkheid biedt om assistentiewoningen te voorzien. Op die manier willen ze het woon- en zorgbeleid beter op elkaar afstemmen.

Assistentiewoningen zijn woningen voor ouderen die zelfstandig willen wonen, maar toch zorg nodig hebben of nodig kunnen hebben. Mensen hoeven niet meteen te verhuizen naar een woonzorgcentrum zolang ze nog zelfstandig kunnen wonen. Assistentiewoningen zijn in de eerste plaats zelfstandige woningen, waarbij de zorg enkel op vraag geboden wordt, door een zorgverlener. Daarnaast is zowel crisiszorg als overbruggingshulp beschikbaar in een assistentiewoning. Crisiszorg is zorg die onmiddellijk en aangepast wordt aangeboden in geval van een noodsituatie die niet vooraf kan worden ingeschat. Overbruggingszorg op zijn beurt is aangepaste zorg die aansluit bij crisiszorg en die gedurende een korte periode wordt verleend in afwachting van de zorg die de bewoner zelf heeft gekozen.

Het nieuwe concept van de assistentiewoning heeft enkele voordelen ten opzichte van de serviceflat: het is huisvesting op maat van de senior, er worden zorggaranties geboden, er zijn mogelijkheden voor sociale netwerkvorming, er kan bovendien ook beroep gedaan worden op woonassistentie onder de vorm van hulp of informatie, de assistentiewoning zelf maakt deel uit van het buurtleven en ten slotte bieden assistentiewoningen de mogelijkheid aan koppels om samen naar een aangepaste woning met zorg te verhuizen. 

Nieuw is dat ook sociale huisvestingsmaatschappijen samen met een zorgpartner sociale assistentiewoningen zullen kunnen bouwen en verhuren voor mensen met een laag inkomen. Zo wordt een aangepaste huisvesting met een ruim aanbod aan aangepaste hulp voor iedereen toegankelijk, ongeacht het inkomen.

 

Bron: Vlaamse overheid (7 juni 2012)

 

                                                                                              Sitemap - Vief vzw 2017 - info  vief.be | Site door Faromedia | Privacy