Oktober: maand van de cybersecurity

Tijdens heel de maand oktober zal je via radiospotjes, filmpjes op sociale media, banners, acties in treinstations, .. worden overdonderd met de campagne "Relax. Denk twee keer na voor je op een link klikt" van het Centrum vor Cybersecurity België (CCB).
Vief is al enkele jaren bezig met uiteenzettingen rond de digitale wereld, hierbij is internet volop aanwezig. Ook in de samenleving is het internet volledig ingeburgerd, iedereen gebruikt het of is verplicht om het te gebruiken. Spijtig genoeg wordt het ook gebruikt door mensen met iets mindere goede bedoelingen. Daarom deze campagne. Via deze campagne wilt CCB, en Vief ook, iedereen wapenen tegen phising. 

Wat is phishing? 

Phising is een vorm van oplichting die meestal wordt uitgevoerd via e-mails. Steeds vaker proberen oplichters hun slag te slaan via valse sms-berichten. Ook via sociale media zoals Facebook en WhatsApp kan je phishingberichten ontvangen. Het zijn valse berichten die je worden toegezonden door oplichters waarmee ze persoonlijke informatie of betaalgegevens trachten te achterhalen of ze proberen je computer via dit bericht te besmetten met een virus.  

Hoe gaat phishing in zijn werk? 

De oplichter of 'phisher' stuurt je een e-mail. Deze e-mail ziet er betrouwbaar uit en lijkt afkomstig te zijn van een bekende bank of een bekend bedrijf. De oplichter vraagt dan - zogezegd - in naam van de bank of het bedrijf naar je klant- en/of inloggegevens, je bankrekeningnummer, ... door te geven om zogenaamd de klantenbestanden van de bank of het bedrijf te controleren.

Meestal zal de oplichter in de e-mail vragen om de site van de organisatie te bezoeken en daar je persoonlijke gegevens achter te laten. De internetsite waarnaar de oplichter doorverwijst, lijkt, net zoals de e-mail, van de bekende bank of bedrijf te zijn. Zelf het adres van de website lijkt identiek, maar is in werkelijkheid een subtiele variant. Soms kan het zijn dat je in de e-mail gevraagd wordt om door te klikken naar de website en kom je ook werkelijk terecht op de echte website. Maar van zodra je daar terecht komt verschijnt er een nieuw venster waarin je gegevens gevraagd worden. 

Alle informatie die je invult in deze vensters of op de valse website kan door de oplichter gebruikt worden om bijvoorbeeld geld van je rekening te halen of bepaalde producten op je naam aan te kopen. 

Hoe kan je een oplichter of phisher herkennen?  

Slimme cybercriminelen kunnen je echt doen twijfelen. Er zijn weliswaar wat tips die je kan gebruiken om na te gaan of het om phishing gaat. Ga de volgende vragen na: 

  • Is het bericht onverwacht? 
  • Is het dringend?  
  • Ken je de afzender? 
  • Vind je de vraag vreemd? 
  • Naar waar leidt de link waar je op moet klikken? 
  • Wordt je persoonlijk aangesproken? 
  • Bevat het bericht veel taalfouten? 
  • Probeert iemand je nieuwsgierig te maken?


 

Hoe je wapenen? 

CCB heeft reeds een aantal jaar een e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Dit e-mailadres is er voor iedereen die twijfels heeft over de echtheid van een bericht. Zodra je met deze twijfel zit kan je het e-mailbericht doorsturen en wordt dit door CCB automatisch gescand met een geavanceerde anti-virustechnologie. Bij een positieve scan onderzoekt een technisch expert de inhoud van het bericht zorgvuldig. Indien het effectief over een frauduleus bericht gaat zal het CCB dit berichten aan de belangrijkste antivirusbedrijven en leveranciers van internetbrowsers bezorgen. De virussen worden opgenomen in hun antivirusprogramma's. Gevaarlijke links komen op een zwarte lijst en worden geblokkeerd op de voornaamste webbrowsers. 

In 2018 ontving CCB 648.000 berichten via dit e-mailadres. Zo konden ze, met hulp van de Belgische bevolking, 4 tot 5 valse websites per dag blokkeren. In 2019 liep dit op tot 1 miljoen berichten, wat zorgt voor meer dan 30 valse websites per dag die geblokkeerd konden worden. 

Het CCB roept iedereen op om verdachte berichten door te sturen naar verdacht@safeonweb.be en ze vervolgens te wissen. 

 

                                                                                              Sitemap - Vief vzw 2017 - info  vief.be | Site door Faromedia | Privacy