Midweek voor bestuursvrijwilligers – terugblik op een geslaagde editie

In de tweede week van november vond in vakantiecentrum Liberty te Blankenberge de 4de editie van de LBV-midweek voor bestuursvrijwilligers plaats. Met deze driedaagse wil LBV haar vrijwilligers informeren en hen de kans geven om ervaringen uit te wisselen over thema’s en situaties waarmee men in het lokale afdelingswerk te maken kan hebben. In het kader van de landelijke campagne “Ik maak de klik!” en naar aanleiding van het Europees jaar 2012 stond dit jaar het thema ‘Actief ouder worden en de solidariteit tussen generaties’ in de kijker.

Met twee vormingsessies in één namiddag kregen de deelnemers op de eerste dag al meteen heel wat stof te verwerken. Sarah Dury en An-Sofie Smetcoren, beide medewerkers van de VUB, zorgden voor een frisse (en af en toe kritische) blik op het actief ouder worden.  Interessant was de link die ze legden met het onderzoek dat werd gedaan naar de behoeften van ouderen in een reeks Vlaamse steden en dorpen. Het lokte in ieder geval heel wat reacties uit van de deelnemers, maar gelukkig wisten de jonge universiteitsmedewerkers zich staande te houden voor het alerte publiek.

Actief ouder worden houdt ook in dat je een link legt tussen jongere en oudere generaties. Het toenemend aantal nieuw samengestelde gezinnen brengt met zich mee dat de relatie tussen jongere en oudere generaties ingewikkelder wordt en soms verstoord kan geraken. Familietherapeute Marleen Heylen bracht klaarheid in de wirwar van familiebanden die vandaag de dag eerder regel dan uitzondering zijn. Als we één ding mogen onthouden van haar uiteenzetting, dan is het dat grootouders en kleinkinderen een unieke band met elkaar hebben waar aan beide kanten veel kracht uitgehaald kan worden.

Na een welverdiende nachtrust en een lekker ontbijt was het de beurt aan Cis Dewaele, Coördinator bij het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk vzw. Als gewezen straathoekwerker heeft hij heel wat ervaring in het bereiken en werken met ‘moeilijke doelgroepen’. Aan de hand van de zogenaamde presentietheorie gaf hij de deelnemers inzicht in hoe je door ogenschijnlijk kleine handelingen toch heel wat kunt bereiken om de interesse en aandacht van mensen te winnen. Uiteraard wilden de deelnemers weten of deze aanpak ook werkte om nieuwe leden en vrijwilligers te vinden. Als conclusie noteerden we dat wondermiddelen niet bestaan, maar met een persoonlijke, indirecte benadering en het nodige inlevingsvermogen is veel mogelijk. Tenslotte werd de boodschap ‘Hou het vooral ook plezant hé mensen’ door iedereen volmondig beaamd.

De laatste tip werd meteen in de praktijk omgezet want diezelfde namiddag stond een bezoek aan het pittoreske Lissewege op het programma terwijl al reikhalzend uitgekeken werd naar de avondquiz die geheel volgens het PPP-principe (pintjes, mooie prijzen en prikkelende vragen) verliep.

Op dag drie werd een praktisch vraagstuk van het lokale afdelingswerk belicht: hoe maak je een goede presentatie met PowerPoint. LBV-stafmedewerker Aagje Frederickx gaf het goede voorbeeld en liet het publiek kennismaken met de mogelijkheden en valkuilen van het computerprogramma.

Tot slot van de driedaagse reikte LBV-ondervoorzitters René Slaets aan elke deelnemer een persoonlijk competentiebewijs uit. Noteer alvast dat de midweek ook in 2013 zal plaatsvinden in vakantiecentrum Liberty te Blankenberge. Deelnemers kunnen kiezen voor de periode 4 t/m 6 november of 6 t/m 8 november. Inschrijven kan pas in het voorjaar van 2013 na het uitsturen van de uitnodigingen.

                                                                                              Sitemap - Vief vzw 2017 - info  vief.be | Site door Faromedia | Privacy