Meer met minder - origineel 'vasten'

Pasen valt eind maart dit jaar en in aanloop naar deze feestdag werd vroeger gedurende 40 dagen gevast. Tegenwoordig krijgt het vasten een moderne invulling en wordt deze periode aangewend om stil te staan bij een 'dure' gewoonte of wordt de vastenperiode gebruikt om gedrurende een tijdje bepaalde kosten te voorkomen en zo te besparen. Het vasten kan allerlei invullingen krijgen, zoals enkele dagen zonder auto, zonder vlees, zonder taart,... Laat je verbeelding de vrije loop en onderneem samen met je afdeling een originele actie, in het teken van 'Meer met Minder'!

Organiseer een vindingrijke actie

Zonder vlees

De bekendste vastenactie is ongetwijfeld dagen zonder vlees, die enkele jaren geleden in het leven werd geroepen. Hoe je eraan begint en waar je lekkere vegetarische recepten kan vinden, lees je op www.dagenzondervlees.be en op de website van EVA.

Zonder auto

In Oostenrijk noemen ze het 'Autofasten, heilsam in bewegung kommen'. Bij ons bestaat er geen officiële campagne rond autovasten, maar op de Smove website vind je massa's inspiratie om vlot door het leven te fietsen, stappen, treinen, trammen en bussen. Ook met kleinkinderen. 

Zonder plastic

Probeer gedurende één of twee weken alle plastic afval te vermijden. Lees de tips om het leven zonder plastic te vergemakkelijken.

Belgisch eten

Je zou ervan versteld hoeveel voedingswaren in je (koel)kast van buitenlandse oorsprong zijn. Aanbieders van lokaal geproduceerde producten vind je onder meer op de BioGenietengidsRecht Van Bij De Boer en Streekproduct.be. In Gent exeperimenteert men zelfs met een volledig stadslandbouwproject.

Geen nieuwe kleren kopen

Koop gedurende een aantal weken geen nieuwe kleren, ga op zoek naar tweedehands kledij, waar je kan ruilen en waar je terecht kan om kleren te laten herstellen.

De kasten leeg eten

Haal alles, maar dan ook alles uit je voorraadkast en zet het bij elkaar op tafel. Ook de sushi-vellen die je 2 jaar geleden kocht en het blik rode bonen waarmee je ooit een ovenschotel ging maken. Probeer elke dag een maaltijd te koken met wat je al in huis hebt. Wanneer alle groenten op zijn, mag je uiteraard verse kopen.

Delen, ruilen en tweedehands

Weersta de verleiding om (behalve voeding) nieuwe spullen te kopen. Kijk eens wat je nog in huis hebt dat bruikbaar kan zijn. Zoek uit of je het product tweedehands vindt, of dat je het van iemand kan lenen. Gedeeld:Door geeft een overzicht van nagenoeg alle ruil- en deelinitiatieven in Vlaanderen, van mobiliteit tot voeding, werkplekken en spullen delen.

Bron: Netwerk Bewust Verbruiken

Laat het weten

Organiseer je zelf een kleine of grote actie rond het thema? Hou ons dan zeker op de hoogte! Laat het weten via info@lbvvzw.be of post je foto of een bericht op onze Facebookpagina.
 
 

                                                                                              Sitemap - Vief vzw 2017 - info  vief.be | Site door Faromedia | Privacy