Jaarthema 2017: Meer met Minder

Dit jaar bekijken we het jaarthema vanuit Cruijffiaans oogpunt. ‘Elk nadeel, heb namelijk zijn voordeel’ zoals de beroemde voetballer het eens stelde. Vertaald naar het jaarthema wil dat zeggen dat meer doen met minder ook zo z’n voordelen heeft, ook al zou je dat op het eerste zicht misschien niet zeggen. 

Meer doen met minder is…
Op een heel eenvoudige manier creatiever uit de hoek komen.

Zo kan je creatief omgaan met je aankoopgedrag aan de hand van de Piraminder. Een Piraminder is een model dat met steun van de organisatie Netwerk Bewust Verbruiken werd ontwikkeld met als doel meer te genieten van je spullen en er minder voor te hoeven neertellen. 

Het werkt als volgt: Vooraleer je overgaat tot een nieuwe aankoop doorloop je eerst de stappen van het model. Stap 1: Kan je in de plaats van een nieuwe aankoop iets gebruiken wat je thuis al hebt liggen? Stap 2: kan je misschien iets lenen van buren, familie of vrienden zodat de nieuwe aankoop overbodig wordt? Als dat niet mogelijk is ga je naar stap 3: kan je iets vinden in een tweedehandswinkel of op een tweedehandswebsite? Zo niet, stap 4: probeer zelf iets in elkaar knutselen eventueel samen met je (klein)kinderen. Als alle vorige stappen echter te omslachtig zijn of geen resultaat opleverden, dan kan je met een gerust hart je nieuwe aankoop doen (stap 5).

Je kan ook creatief omgaan met je tijd en genieten van eenvoudige dingen zoals tijd doorbrengen met je gezin, familie, vrienden, buren. Zo haal je meer uit het leven en bovendien kost het helemaal niets. 

Creatiever zijn betekent ook op zoek gaan naar oplossingen en hulpbronnen in je eigen buurt. Zowel grote als kleine euvels kunnen in veel gevallen aangepakt worden in je buurt, door beroep te doen op vrienden, familie, buurtgroepen, wijkcomités, naburige verenigingen … ben je vaak snel geholpen, want samenwerken maakt sterk en is bovendien vaak kosteloos of kan betaald worden met een wederdienst.

Meer doen met minder is…
Zoveel mogelijk gebruik maken van de rechten die je hebt.

Op die manier kan je in bepaalde gevallen je inkomsten waarborgen. Want als de samenleving in bepaalde gevallen extra middelen voor je voorziet, waarom zou je er dan geen beroep op doen? Informatie is daarbij het sleutelwoord. Want enkel als je op de hoogte bent van wat er allemaal bestaat aan rechten en voordelen en de situaties waarin ze gelden kan je er ook gebruik van maken of kan je ze aan anderen aanraden. 

Met concrete en inspirerende verhalen gevat in beeld, tekst en geluid willen we burgers goesting doen krijgen in een leven met veel MEERwaarde en MINDER kosten. Samen zorgen we ervoor dat meer doen met minder een evidente, haalbare en positieve keuze wordt ook voor jou!

Download

Meer met Minder-visie

Doe mee aan de wedstrijd

Aan de slag met de jaarthema-acties

Download het jaarthemalogo

                                                                                              Sitemap - Vief vzw 2017 - info  vief.be | Site door Faromedia | Privacy