Energie is geen luxe

In België bestaat een verlaagd BTW-tarief van 6% voor kraantjeswater, groenten en fruit, geneesmiddelen en voeding. Omdat het “levensnoodzakelijke goederen en diensten” zijn. Maar verwarming en verlichting zijn evengoed levensnoodzakelijk. Toch betalen we in België 21% BTW op gas en elektriciteit. Na Duitsland is elektriciteit nergens zo duur als in België. Dure prijzen doen de armoede groeien. Alleen al in Vlaanderen waren er vorig jaar 75.369 mensen die hun gas- en elektriciteitsrekening niet op tijd konden betalen.

Het BTW-tarief in België behoort bij de duurste van heel Europa. Nochtans laat de Europese wetgeving toe om een verlaagd BTW-tarief in te voeren voor gas en elektriciteit. Andere landen doen het al! In Luxemburg is het tarief 6%. In Groot-Brittannië en Portugal zelfs maar 5%.

Een BTW-tarief van 6% zou een gemiddeld gezin 260 euro per jaar korting opleveren. Mooi meegenomen als men weet dat de energiefactuur met 30% gestegen is op één jaar tijd.

Vief dringt bij de volgende regering aan om het BTW-tarief op energieproducten te verlagen van 21% naar 6% of minstens deze verlaging in te voeren voor een eerste schijf met de kleine verbruikers.

                                                                                              Sitemap - Vief vzw 2017 - info  vief.be | Site door Faromedia | Privacy