Coronacrisis bevordert fake news

Sociale media is onmisbaar in tijden van deze corona-uitbraak. Het is niet enkel een essentiële bron van informatie, het biedt voor velen ook een enorme hulp: een welgekome afleiding of een handig communicatiemiddel met familie, vrienden of collega’s. Helaas loopt met de uitbraak van het coronavirus het internet over van fake news waarin de gekste beweringen worden gedaan, waardoor het moeilijk wordt om de juiste van de foutieve berichtgeving te onderscheiden. 

PANDEMIE VS. “INFODEMIE” 
We worden momenteel overspoeld door coronanieuws op sociale media. Helaas werkt het overaanbod aan berichtgeving ook heel wat fake news in de hand. Vrij vertaald betekent ‘fake news’ nepnieuws. Het betreft onjuiste, valse berichtgeving met - overwegend - commerciële intenties. Nepnieuws gaat in principe over àlle soorten informatievervuiling, van volstrekt van de pot gerukte onwaarheden tot verdraaide berichtgevingen die an sich geen leugens bevatten. Heel wat misleidende informatie omtrent corona werd zo over verschillende platformen verspreid, zoals via sms, mail, WhatsApp of (onbetrouwbare) websites. Zo zou vitamine C of het eten van knoflook het virus afremmen en zelfs stoppen en zou UNICEF adviseren om warm water te drinken om het virus te bestrijden. Helaas kloppen geen van deze beweringen en kunnen zij geklasseerd worden onder de noemer ‘fake news’. 

Bij velen begint meteen een rood lampje te branden bij het lezen van dergelijke nieuwsberichten, waar huis-tuin-en-keukentips aangewend worden ter bestrijding van het grimmige virus. Toch is een groot deel van de bevolking hier wél ontvankelijk voor, waardoor heel wat nepberichten tot wel duizend keer gedeeld worden en lang op verschillende sociale media kanalen blijven ‘hangen’. Je kan personen die soortgelijke berichten als waarheid beschouwen en/of verder verspreiden echter niets kwalijk nemen, in ciristijden zijn mensen immers vatbaarder voor irrationaliteit. 

WEERBAAR(DER) WORDEN TEGEN FAKE NEWS
Ondanks dat het moeilijk is om fake news van ‘waarheidsgetrouw’ nieuws te onderscheiden, zijn er toch verschillende manieren voorhanden om jezelf weerbaarder te maken tegen nepnieuws. Als eerste kan je de HALT-methode toepassen. Met deze methode ga je in eerste instantie af op je eigen intuïtie en achtergrond: voel je bij een bepaald bericht of artikel een enorme verbazing, bezin en analyseer de context en de betrouwbaarheid van de bron. Ga zelf opzoek, via Google bijvoorbeeld,  naar gelijkaardige informatie bij betrouwbare nieuwsbronnen zoals onder andere VRT nws, Het Nieuwsblad of De Standaard. Indien geen enkele van de officiële nieuwsbronnen soortgelijke berichtgeving delen, dan betekent dit doorgaans niet veel goeds. 

Met een goede portie verstand en een kritische blik ben je dus al goed gewapend tegen nepnieuws. Om nog meer duidelijkheid te krijgen, kan je ook steeds terecht op de website van VRT (www.vrt.be) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (www.who.int) waar alle wijdverspreide nepberichten over corona worden gebundeld en ontkracht. Laat je vooral niet van de wijs brengen en blijf vooral de adviezen van de overheid volgen. 

                                                                                              Sitemap - Vief vzw 2017 - info  vief.be | Site door Faromedia | Privacy