RegistrerenAanmelden

Wie mag straks bij jou ‘smart-tv’ leveren? Google? Apple? Samsung?

Er beweegt wat in het tv-landschap. We hebben het niet over een zendertje meer – Zes tv of zo – maar om nieuwe platformen om tv te kijken. Voor de Belgische krijker blijven die manoeuvres nu nog op de achtergrond, ooit zal er ook bij ons aan de boom geschud worden.

Afgelopen woensdag lanceerden Google en Sony in Nederland samen Google TV. Dat moet een verbeterde versie worden van het Google TV dat in 2010 op het Amerikaanse publiek is losgelaten. Nederland loopt digitaal een beetje voor op ons, het land telt al 1,5 miljoen mensen voor wie een ‘smart-tv’ het venster op de wereld is.

Het hoge woord is eruit. Een ‘smart-tv’, in navolging van de ‘smart-phone’ waarmee je alles en daar bovenop ook nog bellen kunt. Op een smart-tv kun je tv kijken én surfen op het internet, apps gebruiken, spelletjes spelen…
Ziehier wat de komende jaren op ons afkomt:

Google TV

Google TV van Google en Sony integreert tv en het internet. Google TV werkt met een set-topbox die ongeveer 200 euro zal kosten, maar je hebt wel een toestel met hdmi-aansluiting nodig. De dienst werd in 2010 in de VS gelanceerd maar sloeg niet echt aan.

Daarom is Google TV voor de Nederlandse markt verbeterd: een hoger gebruiksgemak en meer speciaal voor het grote tv-scherm aangepaste apps. Hiermee willen Sony en Google inspelen op de verwachtingen. Volgens een peiling door Sony vinden de 1,5 miljoen kijkers met een smart-tv hun toestel niet slim genoeg.

Apple TV

Apple probeert de strijd om de tv-kijker te winnen met Apple TV. Ook Apple werkt met een set-topbox en die zal ongeveer 120 euro kosten. Via dat kastje is de hele iTunes-bibliotheek eenvoudig op te roepen op de beeldbuis. Volgens de Wall Street Journal voert het grootste bedrijf ter wereld momenteel onderhandelingen met Amerikaanse kabelmaatschappijen om via Apple TV ook ook live-televisie aan te bieden. Apple, zo willen de geruchten, zou ook aan een eigen tv werken (zie verder).

Nog jagers

Jagen ook op je ‘vrije’ tijd:
Samsung dat het eigen platform Samsung Smart TV heeft opgericht.
Smart TV Alliance, de in juni dit jaar opgerichte alliantie van LG en TP Vision, de voormalige tv-tak van Philips. Smart TV Alliance moet het voor app-ontwikkelaars mogelijk maken apps te maken die op meerdere smart tv’s zijn te gebruiken.
Ook Microsoft mengt zich in deze strijd met een op Windows gebaseerde set-topbox. Het ziet er naar uit dat de Xbox daarin een cruciale rol zal spelen. (Microsoft TV may be coming to all devices).
En zelfs de online Amazon steekt de neus aan het venster met de ontwikkeling van nieuwe tv-series om ze online te streamen (Amazon Studios expands into TV series…)

Gelijke wapens?

Niet al deze jagers zijn even goed uitgerust. De toekomst zal nog moeten uitwijzen wie de meeste kijkers kan strikken.

Als apparatenbouwer Apple echt met een eigen tv komt, gokt het – zoals met de iPhone het geval was – op een inslaande combinatie van geknipte software en modieuze, uitverkoren hardware.

Google sluipt langs een andere route. Google TV is niets meer dan een voor tv aangepaste versie van Android, Googles besturingssysteem voor smartphones dat op die markt een dominante positie heeft. Maar ook een traditionele hardwaremaker als Samsung kiest voor zijn platform voorlopig enkel voor eigen software.

Bondgenoten die kunnen en zullen helpen om de strijd te beslechten, zijn de kabelmaatschappijen. Door met hen samen te werken halen de nieuwe tv-platformen ook (exclusieve) live televisie binnen.

Tags: , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Wie mag straks bij jou ‘smart-tv’ leveren? Google? Apple? Samsung?”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.