RegistrerenAanmelden

Van een tepel van Brigitte Bardot in brons tot de Stratocaster van Jimi

De Golden Sixties liggen geen 45 jaar achter ons maar op amper een paar uur in Luik. Vanaf 16 juni tot 28 april volgend jaar kun je in het imposante station Luik-Guillemins een duik nemen in de Flower Power of Lee Harvey Oswald horen knallen op JFK.

Voor het zachte prijsje van 11 € en zelfs 8 € voor de minderjarigen krijg je er 6.000 vierkante meter cultuur, geschiedenis en seksuele revolutie opgediend in beeld, geluid, affiches, maquettes en unieke stukken.

De hele expo is een kilometer lang en bevat meer dan 300 originele voorwerpen: een stuk van de Berlijnse muur, manuscripten van president Kennedy, een hippiebusje van Volkswagen, het rode boekje van Mao, de Harley Davidson van BB, de gele trui van Eddy Merckx, het gouden pistool van James Bond, een Fender Stratocaster van Jimi Hendrix, de gouden plaat van Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band…

Joanna Lumley

Maar even goed bikini-foto’s van Jane Fonda, Raquel Welch, Ursula Andres. Je herkent misschien de populaire tv-serie ‘De Wrekers’ met een nog strak in het vel zittende Joanna Lumley (die er nu Absolutely Fabulous trouwens nog altijd goed uitziet). Je kunt het atelier van Andy Warhol binnenstappen en de aarde zien tollen op de muziek van ’2001: A Space Odessey’.

Vrijheid spat ervan af

De jaren ’60 zijn voor velen een vage jeugdherinnering of vallen misschien zelfs samen met de eerste puberjaren. De periode was vooral een scharniermoment in de wereldgeschiedenis. Op alle continenten ontstond een tijdperk van overvloed en dynamiek, wat zich vertaalde in een grondige mentaliteitswijziging.

De nieuwe vrijheid spat ervan af. Dat blijkt misschien nog het best uit de muziek die in alle ruimtes galmt. Er is ook een filmzaal met cultfilms uit de jaren ’60.

Audio inbegrepen

De expo is eveneens open op zondag en feestdagen, van 10 u tot 19 u. Er is een nocturne elke 1ste vrijdag van de maand tot 22 uur. Teksten en audiogidsen zijn inbegrepen in de toegangsprijs. Golden Sixties biedt zelfs gratis downloadbare pedagogische dossiers (nog in opbouw). In alle NMBS-stations kun een gecombineerd trein- en toegangsticket kopen.

Meer info: www.expo-goldensixties.be

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Van een tepel van Brigitte Bardot in brons tot de Stratocaster van Jimi”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.