RegistrerenAanmelden

‘Stille’ Vlaamse series bron van ergernis voor oudere VRT-kijkers

De meesten onder u zullen er wellicht weinig of niets van merken, maar het geluid tijdens de programma’s van de VRT durft al eens te schommelen. Een groep gepensioneerden uit Schoten schreef daarover al een brief naar de VRT om het probleem aan te kaarten. Ze kregen een antwoord, maar vinden dat ze met een kluitje in het riet worden gestuurd. Volgens hun ervaringen – zo blijkt uit gesprekken met leeftijdsgenoten van de seniorenbeweging Okra – kampen zowat àlle oudere kijkers met hetzelfde probleem.

Vooral wanneer eigen producties als ‘Thuis’en ‘Witse’ worden uitgezonden, moet een aantal mensen naar de afstandsbediening grijpen omdat ze de dialogen niet verstaan. Het probleem bestaat al jaren en er is niet meteen een oplossing. Dat zegt VRT-woordvoerder Bjorn Verdoodt in Het Belang van Limburg.

Lawaai dempen

“Het komt er op neer dat elk land een eigen geluidsniveau hanteert. Vandaar dat sommige kijkers na een buitenlandse serie het geluid moeten wijzigen als er een Vlaamse productie volgt. De kijker zou misschien de bedenking kunnen maken waarom wijzelf dan niet het geluid wat hoger zetten als pakweg ‘Thuis’ begint. Maar het is niet zo eenvoudig. Het volume waarmee uitgezonden wordt, wordt tijdens de opnames vastgelegd. Wij kunnen dat dus niet zomaar wijzigen.”

Het aantal mensen dat geluidsvariaties als een probleem ervaart, is beperkt. “Een beetje ironisch dat zij die slecht horen er wellicht geen last van hebben en goedhorende mensen wel”, aldus Verdoodt Want het probleem doet zich ook in omgekeerde richting voor. Wie van een ‘stille’ Vlaamse uitzending zapt naar een buitenlandse, grijpt soms even snel de afstandsbediening om het lawaai te dempen.

Een oplossing? “Die is er de eerstkomende jaren wellicht niet. Er zullen uniforme afspraken gemaakt moeten worden met andere Europese zenders, zodat uiteindelijk iedereen dezelfde geluidssterkte hanteert. Maar dat zal nog lang duren.”

De enige oplossing die de VRT momenteel kan bieden is het inschakelen van Teletekst pagina 888. Dan krijg je de dialogen in tekst te zien, maar die tekst bevat uiteraard niet de soms noodzakelijke nuances.

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “‘Stille’ Vlaamse series bron van ergernis voor oudere VRT-kijkers”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.