RegistrerenAanmelden

Steeds meer mensen ruilen smartphone voor een ‘dumbphone’

Een gewone gsm waar je mee kan sms’en en bellen. Meer moet dat voor steeds meer mensen niet zijn. Dat is de vaststelling van online-specialiste Clio Willaerts van Sanoma Media Belgium. “Die constante afleiding van een smartphone kunnen we niet meer aan”.

Ondermeer politicus Theo Francken (N-VA) heeft zijn BlackBerry verruild. Dat was het speeltje waarmee Yves Leterme honderden pikante sms’jes de wereld en Story in stuurde.

“Spelletjes spelen, mails checken, foto’s posten op Facebook, twitteren… Al die mogelijkheden zorgen ervoor dat de gsm ons leven beheerst. We kijken altijd – bewust of onbewust – met een half oog of het lichtje niet begint te pinken. Rustig eten en zelfs slapen gaat moeilijker als je je toestel altijd bij de hand hebt. Veel mensen kunnen dat niet meer aan”, aldus Willaerts in Het Laatste Nieuws.

Nokia is een van de eersten om in te spelen op die trend. Zijn nieuwe Nokia 103 (amper 25 euro) is zo’n ‘dumbphone’ (Nokia introduceert dumbphone van 25 euro / bright.nl). Hij is stofvrij, de batterij gaat en een stuk langer mee, het toestel wordt eerst gelanceerd in Nigeria. Ideaal dus voor festivalgangers.

We zijn het blijkbaar beu aan het worden om altijd bereikbaar te zijn. Het ultieme zetje krijgen de meesten wanneer ze beseffen dat ze meer aandacht hebben voor hun smartphone in plaats voor voor de tafelgenoten, de kinderen, je partner of andere tooghangers. Willaerts (foto) verwijst naar enkele bekendheden die hun draagbaar lichtbakje intussen hebben afgezworen.

Safran Foer

Ondermeer de Amerikaanse schrijver Jonathan Safran Foer (‘Extreem luid & ongelooflijk dichtbij’) is overgestapt op een ouderwetse gsm voor dummies. De bestsellerauteur nam deze beslissing, zo wordt gezegd, toen hij besefte dat hij naar zijn smartphone zat te staren terwijl hij de kinderen in het bad zette.

“Nog geen seconde gemist”

Dichter bij huis is N-VA-Kamerlid Theo Francken (foto)  dit ‘voorbeeld’ gevolgd. “Met zo’n smartphone ben je constant afgeleid, de berichten en e-mails komen non-stop binnen. Efficiënt vergaderen lukt niet…  Thuis kreeg ik ook wel eens opmerkingen omdat ik te veel met mijn gsm bezig was. Ik ben dus weer overgestapt naar een gewone gsm.  Ik kan onthaasten wanneer ik dat wil. Neen, ik heb mijn BlackBerry nog geen seconde gemist.”

Ook Lucas Willaert, een informaticus van 56,  getuigt in die krant over zijn bekering.  “Het begon echt mijn leven te overheersen. Ik kreeg voortdurend meldingen van berichten en e-mails en mijn toestel maakte internetverbinding zonder dat ik daarom vroeg… Op momenten dat ik mijn gsm dan eens écht nodig had, was die plat. Nu heb ik een eenvoudig toestel van 25 euro. Ik laat mijn leven niet meer bepalen door een gsm.”
Lees ook: De Doro-gsm’s: Pioniers in de back to basics-trend?

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

  1. Ik heb het ding volledig gebannen, het was een aanslag op mijn levenskwaliteit. Op reis nemen we gewoon de GSM van mijn vrouw mee voor de noodzakelijke sms-jes. NO mobile, more fun.

    Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.