RegistrerenAanmelden

Stap & tram: Kustwandelroute ontsluit natuurparels langs de waterlijn

Na de Kustfietsroute is er nu ook de langverwachte Kustwandelroute. Die loopt van de Franse grens in het westen tot de Nederlandse in het oosten. Het netwerk ontsluit de volledige Vlaamse kustlijn en is goed voor 180 kilometer stapplezier in de duinen, polders, slikken en schorren, of op het strand. Wij haalden alvast de bottines boven en stapten twee (zelfgemaakte) lussen af.

Wandelmenu

Het grote voordeel van de Kustwandelroute is dat ze gebruik maakt van de bestaande wandelknooppunten (140 stuks) tussen De Panne en Knokke-Heist. Zo kun je naar believen je eigen wandelmenu samenstellen. A la carte, met meer of minder verharde wegen, meer of minder bebouwing, meer of minder bezienswaardigheden, meer nat  dan droog, enz.

Kusttram

Op het parcours van de Kustwandelroute liggen zo’n 40 haltes van de Kusttram. Je kunt de Kustwandelroute het best vergelijken met een ladder. De eerste wandelas  loopt langs de Kust, de andere door het hinterland. Daartussen liggen heel wat verbindingsstukken. Op elke knooppunt van de onderste wandelas komt een rustbank  van Antwerpenaar Stefan Schöning, designer van het jaar in 2008.

Brochure

De brochure is verkrijgbaar via de website en bij de toeristische diensten aan de Kust. Prijs: telkens 6 euro, zowel voor de Kustwandelroute als de wandelnetwerken Zwin (ook nieuw, sinds maart) en Westhoek.
www.kustwandelroute.be
www.fietsen-wandelen.be

 

Lus 1: Met veerbootje naar IJzermonding

Ter hoogte van Nieuwpoort mondt de rivier de IJzer rechtstreeks uit in de zee. Waar zout en zoet water elkaar ontmoeten, ontwikkelde zich een bijzondere biotoop  (130 ha) met slikken, schorren, duinen, strand en polders. Om dit gebied te verkennen, parkeren we de auto aan knooppunt 85. Ons eerste wapenfeit wordt de oversteek van de havengeul.

Sinds juli 2011 pendelt een gratis veerbootje van de ene naar de andere oever van de IJzer. Het fiets- en voetveer (maximaal 20 fietsers en 50 voetgangers) werd beschilderd door Roger Raveel en ‘Het Rode Vierkant op de Zee’ gedoopt.

Vanop het bootje heb je een mooi uitzicht op de slikken en schorren van de IJzermonding en zie je meteen wat een drukte van jewelste er heerst. Vogels vliegen af en aan en stappen parmantig door het slib. Net voor het afmeren, draait het Rode Vierkant op de Zee telkens om zijn as. Een spectaculair manoeuvre, zeker voor kids.

Eens aan de overzijde volgen we andere rode vierkantjes: de wegwijzers van het wandelnetwerk naar knooppunt 6. Scholekster Scotty is de mascotte van het Natuurreservaat IJzermonding. Hij verorbert dagelijks zo’n 300 zeevruchten uit de slikken en schorren, die een waar zeebanket herbergen.

Camping Cosmos

Een idyllisch paadje leidt ons door de duinen in de richting van de fotogenieke vuurtoren. Links en rechts springen konijntjes weg. Zo hadden we ons de Kustwandelroute voorgesteld. Net voor de toren draait het pad naar links en komen we op het strand terecht. Reden: we moeten het militair domein, het Kwartier Lombardsijde, omzeilen. Kriskras tussen de zaagjes maken we daarna een strandwandeling van zo’n 2 km. Een flinke trek, want in het mulle zand kom je niet snel vooruit. Even denken we knooppunt 76 te hebben gemist, maar dan brengt een wegwijzer ons weer de duinen in. Wie de verdwaalpaal in de vorm van een huisje passeert, zit te ver.

De zeewerende duinen op de grens van Nieuwpoort en Westende vormen nu een duurzaam natuurgebied, maar tot een paar jaren geleden was dat wel even anders. Ooit vormden zij het decor van de beruchte Camping Cosmos, waarrond in 1996 een controversiële film werd gedraaid. Velen associeerden de plaats sindsdien met de rondborstige Lola Ferrari, maar aan het begin van de 21ste eeuw schoot er alleen nog een compleet verloederd stort over van de bekendste camping aan de Belgische Kust. Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust saneerde de site in 2005.

De Kustwandelroute leidt je nu verder langs De Lombard, een camping van Cedesca, door een stukje woonwijk. Op de hoek van de Lageduinenstraat kunnen dorstige zielen een fris drankje halen uit de drank-, fruit- en groentenautomaat. Ondertussen zijn we het verste punt van de wandeling gepasseerd. We keren terug door de Hennepolder (rechts), maar bespeuren geen Ardense voskopschapen, de traditionele grazers hier. Wel veel vogels en konijnen. Overal om ons heen horen we tuut, piep, tsjilp, enz.

Kijkhut

Net voorbij knooppunt 77 ligt kijkhut De Zeehond. Als echte ornithologen stappen we binnen en trachten enkele vogelsoorten te benoemen met behulp van het kijkbord. Maar verder dan enkele bergeenden komen we niet.

We volgen de IJzer terug naar de veerboot, die in de zomer tot 20u over en weer pendelt. Ondertussen begint de maag te knorren en besluiten we de nieuwe promenade met beelden en banken af te wandelen tot aan de Vismijn van Nieuwpoort (2 km). Onderweg passeren we de grootste jachthaven van Noord-Europa en het kunstwerk De Poolreiziger, een hommage aan Dixie Dansercour, geboren in Nieuwpoort.

Gelukkig komen daarna de restaurants in zicht. Le Couver ligt vlak aan het nieuwe tramstation, handig voor achteraf. De sympathieke patron is jarig en de sfeer zit er goed in. Wij besluiten onze wandeldag met een zeetong en mosseltjes (30 en 23 euro) en trammen daarna voldaan terug naar knooppunt 85.

Conclusie

Wandellus met hoog kustgehalte (vuurtoren, over strand), ideaal voor vogelliefhebbers.

Knooppunten:
85-6-76-75-77-6-85.
Afstand: 6 km.
Duur: 2u.
Extra: vogelkijkhut, gratis veerbootje, parkeren kan ook aan knooppunt 77.
Mee: water, zonnecrème, verrekijker.
Eten & drinken: Le Couver in Nieuwpoort.
www.lecouver.be

 

Lus 2: Dieren spotten in Zwinduinen en -polders

Het Natuurreservaat Zwinduinen en -polders vind je aan het oostelijk eindpunt van de Kustwandelroute en behoort tegelijkertijd tot het nieuwe, grensoverschrijdende wandelnetwerk Zwin dat aansluit op Nederland. Zeeland heeft zijn netwerk wellicht klaar tegen Pasen 2013. Tussen het station van Knokke en Cadzand ligt nu 50 km stapplezier, verdeeld over 36 knooppunten. Wij gaan van start aan de Bronlaan, waar we de wagen ook kunnen parkeren (2 euro voor 2u).

Na amper 50 meter op het wandelnetwerk wacht ons al een eerste verrassing. Een charmant vlonderpad (houten bruggetje) leidt ons door een uitbundig stukje struweel (struiken en plassen met vogels). De geur van rozebottel domineert. Een mooi groen begin.

Far West

Eens knooppunt 13 voorbij wijken de bomen langzaam uit elkaar. Het landschap wordt weidser. We komen terecht in de begroeide duinen van de Far West. Ter hoogte van knooppunt 9 gaat het wandelpad over in mul zand. We bevinden ons nu in het gebied van de grazers, lezen we op de infoborden. Honden zijn niet toegelaten, net als voederen of de dieren benaderen. Vol spanning vervolgen we onze weg.

Maar tevergeefs. Voor we het weten, bereiken we knooppunt 10. Omdat we ook op deze wandeling graag de zee willen zien, besluiten we om aan te sluiten op de Zeedijk van Het Zoute, die deel uitmaakt van de Kustfietsroute. Het zicht op zee is er, maar de rust niet meer. Hier moeten we er wat typische kustdrukte bij nemen.

Twee kilometer verder bereiken we het verste punt op onze wandeling: het beeld Hospitality van Flanagan. De speelse haas spreekt kinderen aan die joelend om hem heen rennen. Wij genieten van het uitzicht op de schorren en slikken van het eigenlijke Zwin (links). Daarna steken we de betonvlakte aan de voet van de haas over, terug richting ‘Zwinbosjes’ (222ha, de vroegere naam van het Natuurreservaat Zwinduinen en –polders).

Het betonnen platform herinnert aan WO2. De Duitsers gebruikten het toen als landingsplatform. Nu doet het bij dreiging van een natuurramp in het Zwin nog steeds dienst voor de civiele bescherming en brandweer.

Wat verder in de Zwinbosjes passeren we een zogenaamde ‘struinzone’, een benaming die komt van onze noorderburen. Picknicken en spelen zijn hier toegestaan, in de luwte tussen Zwinduinen en zee.

Gezapig volgen we het pad in schelpenklei richting knooppunten 7 en 8. We zijn dan ook helemaal niet voorbereid als plots uit de bossen van Tobruk een kudde konikpaarden komt aangestormd. De Poolse oerpaarden, klein en stevig van stuk, draven voorbij en nemen dan een scherpe bocht naar rechts.

Hooglandrunderen

We foeteren om onze onoplettendheid, maar krijgen dan een tweede kans. Blijkbaar heeft de kudde plezier in dit rondje. Met wapperende manen komen ze nog eens voorbij. Klik, klik, klik! Voor eeuwig vastgelegd op de gevoelige lens.

Nog onder de indruk van zoveel natuurgeweld verlaten we bij knooppunt 9 het verharde parcours en komen weer in de duinen terecht. Een smal paadje flirt met de grens tussen de Far West en de Kleyne Vlakte. In de verte zien we Schotse hooglandrunderen grazen.

En nog meer dierenplezier volgt tijdens de laatste 500 meter van onze wandeling. In de buurt van de Paardenmarktbeek strijkt een ooievaar neer. Hij doet alsof we  lucht zijn en wandelt klepperend op en neer door het hoge gras. Terwijl we hem blijven gadeslaan, bereiken we knooppunt 15. Hier gaan we rechtsaf, de Graaf Léon Lippensdreef in.

Nog eens 500 meter en we zijn weer op ons beginpunt aanbeland. Na de ooievaar, zo typisch voor het Zwin, besluiten we om af te ronden met een ander icoon. Twee straten verder ligt Marie Siska, sinds 1882 bekend om haar hartvormige wafeltjes (met slagroom 6,5 euro). Kinderen kunnen zich hier na de wandeling verder uitleven in de megaspeeltuin, terwijl mama en papa ongetwijfeld nagenieten op het terras.

Conclusie

Gevarieerde wandellus met kans op spotten van dieren, alleen de fel bejubelde grasgroene boomkikker of ‘plakpuit’ hebben we niet gezien, leuk met kids.

Knooppunten: 14-13-9-10-11-7-8-9-15-14.
Afstand: 6 km.
Duur: 2u.
Extra: picknickplaats onderweg, veel dieren te zien, kindvriendelijk.
Mee: water, zonnecrème, verrekijker.
Eten & drinken: tearoom Marie Siska in Knokke-Heist.
www.siska-marie.com

 

(Bron: Gazet van Antwerpen)

Tags: , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Stap & tram: Kustwandelroute ontsluit natuurparels langs de waterlijn”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.