RegistrerenAanmelden

Plant eens een Liquidambar

Heb je in je tuin nog een plekje voor een boom of heester en hou je van herfstkleuren – wie niet eigenlijk? – dan breekt de tijd aan om de hand aan de schop te slaan. Bomen of heesters kun je tot laat in het najaar planten.
Laag bij de grond is er niet zoveel keuze aan planten met mooi herfstblad. De groenblijvende viburnum tinus – met witte bloementrosje tot voorbij Nieuwjaar – of de kardinaalsmuts met zijn vuurgloedrood herfstblad zijn een paar opties. Maar er gaat niets boven een wolk fraai gekleurde herfstbladeren die waaien in de wind.

We reiken je hier 6 bomen/boompjes aan. Hou er wel rekening mee dat eens die mooie herfstbladeren gevallen zijn je aan het harken kan (het is geen must) en dat je soms de takken wat moet insnoeien (ten zeerste aan te raden, soms wel een must).

1) De Japanse koekjesboom / Cercidiphyllum japonicum (goudgeel)

De koekjesboom verkleurt niet alleen, zodra de blaren beginnen te verkleuren begint hij te ruiken naar verse wafels of pasgebrande crème brûlée. De boom wordt groot, maar groeit erg traag. De verkleuring is prachtig goudgeel.

 

2) De treurbeuk / Fagus sylvatica pendula (roodgeel)

De treurbeuk groeit als een treurwilg. Herfstromantiek te over bij deze boom, maar klein houden is de boodschap. Een beuk verdraagt forse snoei. Dit is een zeer decoratieve boom, niet alleen door de kleur. De treurvorm contrasteert sowieso sterk met de andere beplanting.

 

3) De Chinese kornoelje / Cornus kausa chinensis (vuurrood)

De Chinese kornoelje is ook geschikt voor kleine tuinen, want groeit traag. Een volwassen cornus wordt niet veel groter dan een laagstam fruitboom. Sommige soorten kan je aan de stam opsnoeien en zo groeit hij uit tot een boomvorm, je kan hem als grote heester houden. Maar er zijn veel variëteiten die in bloeitijd (vroeg mei tot eind juni) en in de grootte van de witte bloem verschillen. Tuincentra hebben doorgaans enkele variëteiten voorhanden. De herfstkleur is bij alle kornoeljes rood tot donkerrood. Maar altijd prachtig.

4) De amberboom / Liquidambar (oranje en rood en groen)

Wie ooit een Liquidambar in de herfst zag, is meteen verkocht (de foto helemaal bovenaan is Liquidambar-blad) . De sterk gekartelde, grote bladeren verkleuren zeer geleidelijk. Zo heb je in de herfst aan deze boom soms zowel lichtgroen, oranjegeel als rood. Uiteindelijk wordt het blad donkerrood, bordeauxkleurig, zoals wijn die je tegen het licht houdt. Een amberboom groeit niet te snel, maar wordt uiteindelijk wel een volwassen boom. Bijsnoeien is relatief gemakkelijk gezien de frêle takkenstructuur. Na 15 jaar zal hij nog altijd maar een dikke 10 meter hoog zijn en indien nodig makkelijk te snoeien. De boom ontrekt veel water in zijn omtrek.

5) De rode zuilbeuk / Acer rubrum scanlon (oranjerood)

De boom heeft enkel voordelen. Enige minpunten: het onvoorstelbaar mooie herfstblad valt snel, na hooguit twee weken. En de boom is gevoelig voor scheuren. Maar de zuilvorm is prachtig en handig. Een zuilbeuk van meer dan 10 jaar zal niet breder zijn dan een drietal meter. De lichte oranjerode kleur van het blad is – vooral bij een beetje zon – echt bijzonder.

6) De Amerikaanse eik / Quercus rubra (rood/oranjerood)

Een eik? Wel ja, de Amerikaanse eik is zo sterk dat je hem als heester kunt houden. Je moet hem dan elk jaar in de lente terugsnoeien tot 15 centimeter hoogte. Wat rest van boom/struik vormt dan lange zijscheuten. Het grote, sterke eikenblad kleurt oranjerood tot rood. In een boeket blijven de rode bladeren lang aan de takken.

Tags: , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Plant eens een Liquidambar”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.