RegistrerenAanmelden

Nieuwste truc van rovers op de autobaan: Een ei

Het actieterrein van de moderne struikrover is de autobaan. Daar overvallen ze zonne-aanbidders op weg naar Spanje of Zuid-Frankrijk. Het item is al enkele weken in het nieuws maar het wordt van langsom erger. De techniek van de moderne struikrover is nog altijd dezelfde: de aandacht van reizigers afleiden en toeslaan. Zijn wapens: van zwaailichten tot katapulten.

Vooral rond Barcelona en in die richting op de snelweg door de Franse Languedoc is het uitkijken en deuren dicht houden. Hetzelfde advies geldt op de Route du Soleil naar de Cote d’Azur. Zwart punt aan de Azurenkust is Vallauris, vlakbij Cannes.

Een overzicht van de gevaren. En onderaan enkele preventietips.

Ei van de brug

Krijg je ergens een ei op de voorruit, dan is er niets aan de hand tenzij je de ruitenwisser opzet. Want dan smeer je de rauwe omelet over het hele gezichtsveld, is er niets meer te zien en moet je stoppen. Dat is voor de struikrovers het signaal om toe te slaan. Volgens Touring worden de eieren strategisch vanop bruggen gedropt, vlakbij een ‘aire de repos’ waar je denkt de ruit schoon te vegen. Een verlaten picknickplaats langs de autobaan is sowieso te vermijden.

Katapult of vuurwerk

Minder inventief dan het ei, maar in geoefende handen even efficiënt. Auto’s worden beschoten met katapulten zodat de chauffeur denkt dat er een defect is en stopt. Een stevige knal van een vuurwerkbom creëert dezelfde illusie. Een behulpzame chauffeur – ze zien er vaak netjes en chic uit – stopt om je af te leiden en ondertussen grissen de handlangers handtassen en waardevolle spullen weg.

Fake zwaailichten

Nog minder inventieve truc en dus volgens Touring op zijn retour, maar duikt nog altijd. Struikrovers in realistische politie-uniformen halen je naar de kant en voor je het in de mot hebt, zijn er vandoor met wat ze kunnen pakken. Een variant op dit scenario is dat een chauffeur naast je komt rijden en teken doet dat er iets mis is met je auto. Stoppen om te kijken wat er scheelt is vragen om beroofd te worden.

Klemrijden

Recent een paar keer op tv getoond, maar er valt weinig tegen te beginnen, behalve zeer alert zijn voor voorbijrijdend verkeer en als het toch zo ver komt: de deuren op slot houden. Een auto komt voor je rijden en begint langzaam af te remmen. Plots komt ook achter je en/of naast je een verdachte auto rijden. De enige uitweg is de pechstrook. Klem gereden reizigers moeten daar onder bedreiging geld en bezittingen afstaan soms ook hun auto.

Slaapgas

Een klassieker die vooral op truckchauffeurs en mobilhome-reizigers werd toegepast maar nu ook ingezet wordt op soezelende of duttende mensen in personenauto’s.

Dieven spuiten een bedwelmend gas in een geparkeerd voertuig op de parking. De inzittenden merken niets maar worden wel wakker met een dubbele kater: hoofdpijn én bezittingen gestolen.

Lekkebandenprikkers

Een andere manier om je aan de kant te krijgen is een band lek prikken. Je vertrekt ergens na een tankbeurt of een lunchpauze en moet al snel weer naar de kant. Opgepast dan met ‘vriendelijke’ chauffeurs die hulp aanbieden bij het vervangen van het wiel. En zeker met de handlangers die – eens je aandacht bij de vriendelijke helpende hand is – alles meenemen wat niet vast zit.

Criminele takelaars

Je vindt ze volgens de mobiliteitsorganisatie VAB vooral in Spanje. Illegale depanneurs schuimen er de autostrades af. Als ze iemand in nood vinden, takelen ze de auto op en geven ze hem pas terug vrij als de ‘geholpen’ toerist een gepeperde factuur heeft betaald. Cash welteverstaan. VAB raadt daarom aan bij pech eerste de lokale autoriteiten te contacteren en via hen een takelaar te vinden.
Gebeurt ook vaak: takelaars in nette uniformen van een zogezegde pechdienst takelen deskundig met riemen en een kraan een dure bak op terwijl het publiek op de terrasje toekijkt en de professionaliteit van die ‘hulpverleners’ bewondert. Auto weg, maar gelukkig zit je er dan zelf niet meer in.

Wat doe je ertegen?

-> Probeer indien mogelijk niet te stoppen en zeker niet uit te stappen, hou de portieren op slot.

-> Stop geld, reisdocumenten, bankpassen, gsms en dergelijke nooit bij elkaar in één tas die voor het grijpen ligt.

-> Doe de auto ALTIJD op slot, ook al sta je er even naast of ga je vlug in de berm plassen.

-> Verdeel en verstop geld en kostbare spullen, liefst onder de kleding.

-> Bewaar kopieën van alle belangrijke documenten en creditkaarten op een beveiligde usb-stick

-> Overnacht vooral nóóit op een onbewaakte parkeerplaats, maar altijd op een camping of in een hotel met een bewaakte parkeerplaats, zoals een Formule1, Etap of Premiere Classe.

Lees ook: Maak korte metten met je vliegangst
Op reis met gammele of stevige tanden, lees volgende simpele tips

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

  1. Wat kunnen we er aan doen ? Met een groep van een 20 tal, met scherp gewapend, deze bendes opsporen en ze gewoonweg ‘koud’ maken, wedden dat het fenomeen binnen de maand verdwenen is !

    Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.