RegistrerenAanmelden

Marktmenu met zeetong, komkommer en kersen

Seizoen- en streekgebonden producten krijgen steeds meer aandacht. Je kan ze verwerken in klassieke en creatieve gerechten. Ons maandelijks Marktmenu zorgt voor inspiratie.

Komkommergranité als aperitief

Nodig voor 4 personen:

250g komkommer – 150g water – 150g suiker

Zo maak je het:

 • Mix de komkommer glad in een keukenrobot en haal door een zeefje. Hou wat opzij als garnituur.
 • Kook het water en de suiker. Voeg bij het komkommermengsel.
 • Zet in een ruime schaal in de diepvries en roer na 30 minuten met een vork.
 • Doe dat opnieuw na een kwartier tot er een opgeklopt ijsmengsel ontstaat.
 • Serveer in gekoelde glazen en garneer met schijfjes komkommer.

Komkommerweetjes:

Een verse komkommer is egaal en hard, glanzend groen en heeft een stevig steeltje. Zoals andere vruchtgroenten mag de komkommer niet te koud bewaard worden. Kies indien mogelijk liever voor de kelder dan voor de koelkast. Dek de groente af om het uitdrogen tegen te gaan. Stevige komkommers zijn tot een week houdbaar. Komkommers die te lang gelegen hebben, worden slap en geel.
Komkommers zijn op verschillende manieren en zeer eenvoudig te bereiden: goed wassen volstaat. Snijd de uiteinden weg en hak de groente in kleine blokjes of in schijfjes. Je kan ze ook overlangs doormidden snijden, uithollen en opvullen met een vlees-, vis- of groentemengsel. Zet zonder schuldgevoel je tanden in een stuk komkommer, want deze pittige groente is gezond en caloriearm: amper 8 kcal per 100 g.

Gepocheerde tongrolletjes met spinaziepuree

Nodig voor 4 personen:

12 tongfilets – 500 g aardappelen – 350 g bladspinazie – klontje boter – 5 dl visfumet – 1 dl room – peper en zout

Garnituur:

plukjes tijm en lenteui

Zo maak je het:

 •  Gaar de aardappelen in gezouten water, giet ze af en plet ze.
 • Stoof de spinazie en meng onder de aardappelpuree. Kruid met peper en zout.
 • Pocheer de tongrolletjes in 4 dl visfumet. Laat de resterende visfumet inkoken met 1 dl room en een snuifje saffraan.
 • Kruid met peper en zout.
 • Versier met plukjes tijm en lenteui.

Zeetong-weetjes:

Bij ons wordt tong meestal als Noordzeetong verkocht om duidelijk het onderscheid met tongen van een andere herkomst te benadrukken. Noordzeetong is een delicatesse met stevig en sappig visvlees en wordt zowel in zijn geheel als in filets te koop aangeboden. Na het paaiseizoen, van juli tot december, is tong op haar best.
Tong, en dat geldt overigens voor alle vissoorten, eet u best nog de dag van de aankoop en bewaart u maximum één dag in de koelkast, bedekt met ijs. Ingevroren blijft de vis twee tot drie maanden houdbaar.
Tong is een zeer magere vis die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat. Laat de vis spreken, serveer er geen pikante kruiden of geconcentreerde bouillons bij. Recupereer beter de bakjus of het pocheervocht om te verwerken in een sausje. Het klassieke gerecht is ‘meunière’, waarbij de vis in olie met wat boter gebakken wordt. Lekker met een botersausje, citroen en gehakte peterselie. Wie caloriearm wil werken, kan de visfilets best pocheren.

Clafoutis van kersen als dessert

Nodig voor 4 personen:

600 g kersen – 4 eetlepels kirsch – 4 eieren – 100 g bloem – 175 g suiker – 1/4 liter melk – snuifje zout – eventueel een zakje vanillesuiker

Zo maak je het:

 • Meng de ontpitte kersen met de kirsch en laat 2 uur marineren.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Maak een beslag van de eieren, suiker, melk en bloem. Roer goed zodat er geen klonters meer zijn en het luchtig wordt.
 • Vet een ovenschotel in met olie.
 • Doe de uitgelekte kersen in de ovenschotel.
 • Giet het beslag erover.
 •  Zet de schotel in de oven gedurende ongeveer 35 minuten.
 • Lekker om lauwwarm te serveren, bestrooid met poedersuiker.

Kersweetjes:

De kers is na de aardbei waarschijnlijk het meest geliefde zachtfruit. De kleur van kersen kan variëren van geelrood tot donkerbruin. Juli is de topmaand qua
aanvoer. Kersen moeten bij aankoop steeds glanzend en stevig zijn. De gezonde vruchten bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C.
Anders dan bij de meeste vruchten rijpen kersen niet meer zodra ze geplukt zijn. Ze kunnen helaas wel rotten. Vrij gemakkelijk zelfs. Bewaar de kersen op een koele plaats, eventueel in de groentela van de koelkast. Zorg ervoor dat de kersen gespreid worden op een schotel om kneuzingen te voorkomen.
Spoel de kersen voorzichtig en haal pas nadien de steeltjes eraf, zo blijft hun aroma behouden. Kersen worden meestal rauw uit het vuistje gegeten. Ze zijn ook
heerlijk om er sap of jam van te maken.

(Bron: Gazet van Antwerpen)

Tags: , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Marktmenu met zeetong, komkommer en kersen”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.