RegistrerenAanmelden

Maribor en meer

Een zicht op Ptuj

Maribor? Waar ligt dat? De stad mag dan wel de titel dragen van Europese culturele hoofdstad in 2012, de naam doet niet meteen een belletje rinkelen bij de meeste mensen. Onterecht, want Maribor is naast de culturele place to be dit jaar, ook een uitstekende uitvalsbasis om andere, minder bekende streken van Slovenië te leren kennen.

Maribor is de tweede stad van Slovenië, maar met amper 100.000 inwoners mag je de stad gerust klein noemen. Dat heeft het grote voordeel dat je als bezoeker alles gemakkelijk te voet verkent, maar je bent natuurlijk ook snel rond in de culturele hoofdstad van Europa. Net daarom zijn ook interessante partnersteden rondom Maribor betrokken in het programma. Meer dan 1.000 concerten, voorstellingen en tentoonstellingen staan op het programma.

Maribor

En omdat Slovenië zo’n klein land is (kleiner dan België), zijn ook de grote toeristische trekpleisters van het land – zoals hoofdstad Ljubljana en het meer van Bled, bekend van zowat elke postkaart van Slovenië – per auto vlot bereikbaar.

Eeuwenlang was Maribor Oostenrijks, tot het in 1918 bij Joegoslavië werd ingelijfd. “Wij hebben nog steeds veeleer een Oostenrijkse dan Balkanmentaliteit”, zegt gids Yasmina. “We zaten gelukkig ook ver van het oorlogsgeweld in de jaren tachtig. Daardoor is weinig vernield in Maribor en de rest van Slovenië.”

Groen

De stad aan de rivier Drava ontwikkelde zich in de socialistische tijd tot industriestad. Maar na het uiteenvallen van de republiek in 1991 raakte Maribor  zijn afzetmarkt kwijt. Vandaag is niet veel meer te merken van dat industriële verleden: Maribor heeft een mooi historisch centrum waar het sociale leven zich concentreert op zeven pleinen en ligt in een groene omgeving.

Vanaf de berg Pohorje zie je hoe groen die omgeving wel is. ’s Winters is dit een skigebied, in de zomer een favoriete wandelen mountainbikestek. Dat groene geldt trouwens voor heel Slovenië: 58 procent van het land bestaat uit bossen.

Stara Trta

Eén van de meest geliefde attracties van Maribor is de oudste wijnstok ter wereld, stara trta. De wijnstok staat in Lent, het oudste stadsgedeelte van Maribor. Vierhonderd jaar oud is de stok volgens het Guinness World Records Book en van de druiven wordt nog steeds wijn gemaakt. “Maar eigenlijk is hij nog ouder”, verbetert Yasmina trots. “Recent onderzoek heeft het over een leeftijd van 450 jaar.” Je vindt hier ook een klein museum gewijd aan de plaatselijke wijnbouw.

Ptuj

Ptuj – 25 kilometer ten oosten van Maribor – is een partnerstad van Maribor 2012. Ptuj (spreek uit: p’toei) is de oudste stad van het land en ligt net als Maribor aan de rivier Drava. Een klim vanuit de middeleeuwse stad naar het hogergelegen kasteel is beslist de moeite waard. Boven heb je een prachtig vergezicht  op de streek en de Drava. Het kasteel maakt deel uit van het Regional Museum Ptuj, één van de meest bezochte musea van Slovenië. Buiten de vaste collecties van het kasteel lopen er momenteel tentoonstellingen in het kader van Maribor 2012.

Jeruzalem

Bijna overal in Slovenië vind je wijngaarden. In het westen wordt rode wijn verbouwd, in het oosten witte en in het zuiden rood en wit. Wij trokken naar de
idyllische streek rond Jeruzalem om wijn te proeven. Jeruzalem? Vreemde naam, toch? “Een overblijfsel van de kruisvaarders op weg naar het heilige land”, vertelt wijnbouwer Jozef Kupljen van het gelijknamige wijndomein. “Zij noemden de plaats Jeruzalem. De omliggende wijnheuvels kregen de namen van de apostelen.”

Napoleon

Jozefs familie verbouwt al wijn sinds 1836, momenteel op 30 hectare. Ze verkopen wijn van LA tot Japan. “Ooit hadden we veel meer wijngaarden. Maar in de communistische tijd mocht niemand meer dan tien hectare bezitten.” Jozef kreeg intussen een deel van de familiegrond terug, maar niet alles. “Ik voer nog steeds een juridische strijd over een paar hectaren. Maar de overheid baseert zich op een document waarop staat dat mijn vader zijn grond aan de staat verkocht heeft. Voor de prijs van een potje yoghurt. Een vervalsing natuurlijk!”

Jeruzalem

Jozefs moeder is in Jeruzalem geboren en is er tijdens haar leven nooit weggeweest. “Toch heeft ze maar liefst vijf verschillende staatsburgerschappen gehad.  Geboren als Oostenrijkse, burger van het koninkrijk Joegoslavië, Duitse tijdens de bezetting, burger van de republiek Joegoslavië en tenslotte Sloveense.” Op zijn wijngaarden verbouwt Jozef vooral de aromatische witte sipondruif.

“Die naam hebben we aan Napoleon te danken. Gevochten hebben zijn troepen hier niet. Ha nee, wij hebben goede wijn en goede vrouwen, dan voer je geen oorlog”, buldert Jozef. ‘C’est si bon’, zeiden Napoleons officieren toen ze de wijn hier proefden. Dat verbasterde tot sipon (spreek uit: tsjipón). In zowat alle wijnhuizen in de streek ben je welkom om te proeven en een kijkje te nemen in de kelder.

Novo Mesto

Novo Mesto

Novo Mesto, een tweede partnerstad van Maribor 2012, situeert zich dan weer in het hart van de cvicek-regio. Cvicek is een lokale wijn bestaande uit een mengeling van witte en blauwe druiven. De leukste manier om Novo Mesto te zien is een boottochtje op de rivier Krka. Langs de oevers liggen beschermde huisjes. Ooit de woonplaats van de allerarmsten, maar nu moet je een flinke duit neertellen om met uitzicht op het water te wonen.

Paha

Maagden

Rond de cvicek-wijn is er een hele volkscultus. Elk jaar worden de cvicek-koning en -prinses gekozen. De titel van koning beloont de wijnbouwer die dat jaar de wijn met de beste kwaliteit heeft gemaakt. De prinses wordt gekozen uit plaatselijke jonge, mooie en slimme maagden mét wijnkennis. “Maar omdat de maagden steeds moeilijker te vinden zijn, is tegenwoordig jong, mooi, slim en wijnkennis al genoeg”, lacht wijnbouwer Mathiasz Pavlin.

Elke inwoner van de streek gaat er prat op dagelijks twee glazen cvicek te drinken. “Om eeuwig mooi en jong te blijven.” We logeren in het dorpje Paha waar  Mathiasz en zijn dochters Anna en Sara ons gastvrij opwachten met versgebakken cake en cvicek met bubbels. Die gastvrijheid mogen we trouwens overal ervaren in Slovenië.

Paha

“Ja, wij zijn echt aardige mensen”, lacht onze chauffeur Josip, een Sloveen die in Nederlands-Limburg is opgegroeid.

“Het bewijs? Wist je dat er in het Sloveens geen scheldwoorden bestaan? Zowat het grofste wat je tegen iemand kan zeggen, is ‘Jij lijkt op driehonderd harige beren’. Vloeken of schelden doen we in het Italiaans of Kroatisch.”

De familie Pavlin verhuurt zogenaamde zidanice of wijngaardcottages. “In de communistische tijd had elke familie als tijdverdrijf wel een huisje met wijngaard. De jongste jaren worden heel wat van die huisjes – in deze streek staan er 15.000 – opgeknapt en verhuurd aan toeristen”, legt Mathiasz uit. Wij logeren een nachtje in Zidanica Skatlar, een peperkoeken wijngaardhuisje.

Antony Rizzi

Het piepkleine onderkomen met strooien dak biedt een prachtig uitzicht over de wijngaarden. Als Mathiasz ons geïnstalleerd heeft, geeft hij ons nog een grote sleutel. “Van de wijnkelder. Bedien je!” En ja, zelfs het kleinste huisje heeft hier een eigen vinska klet. Jammer dat dit maar voor één nachtje is.

Fabre in Maribor

Met een tentoonstelling en de opvoering van zijn nieuwste stuk is de Antwerpse kunstenaar Jan Fabre prominent aanwezig op Maribor 2012. Wij trokken begin mei naar de wereldpremière van Fabres ‘Drugs kept me alive’ in het Sloveense nationale theater in Maribor. Het stuk van Troubleyn/Jan Fabre is een visueel sterke monoloog over drugs en drugsgebruik. Performer en danser Antony Rizzi, in een regie van Jan Fabre, tast de grenzen af tussen extase en dodelijke verslaving.
Vanaf september is deze opvoering ook te zien in Vlaanderen.

Praktisch

Hoe erheen:
- Maribor ligt op ongeveer 1.100 kilometer. Met het vliegtuig brengt Adria Airways je in 1 uur en 40 minuten van Zaventem naar Ljubljana.

Vandaaruit is het nog 130 kilometer naar Maribor. Alle besproken plekken zijn met de auto vlot bereikbaar vanuit Lubljana of Maribor.
www.adria.si

Verblijf:
-In Maribor verbleven we in hotel City Maribor (vier sterren), een centraal gelegen comfortabel hotel. Vanaf 100 euro per nacht.
www.cityhotel-mb.si

- Wij vielen verder als een blok voor de zidanice of wijngaardcottages. Naargelang het comfortniveau betaal je vijftig tot zeventig euro per nacht voor zo’n huisje.
www.zidanice.si
www.visitdolensjka.eu

Reispapieren:
Identiteitskaart volstaat.

Munt:
In Slovenië betaal je gewoon in euro.
Een koffie (kava) kost 1 euro, een biertje (halve liter) 2 euro, een glas wijn 1 euro.

Beste reistijd:
Vanaf mei tot en met september. In de winter kun je ook skiën in Slovenië.

Proeven:
Bucno of pompoenolie: typisch Sloveens en erg lekker op slaatjes of met brood en wat fleur de sel.

Meer info:
www.slovenia.info
www.maribor2012.eu

 

Tags: , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Maribor en meer”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.