RegistrerenAanmelden

Makkie, zo’n moestuin

Een minimoestuintje is de nieuwste hype. Aan amper 1m² heb je genoeg voor lekkere, gezonde, goedkope en ecologische groenten uit eigen tuin. En minimoestuinieren is nog leuk ook. Met de tips en tricks van Bartel Van Riet van het tv-programma Groenland kan ook jij aan de slag met je eigen vierkantemetertuin.

1. Klein beginnen

Je hoeft echt geen halve tuin om te spitten om je eigen groenten te kweken, klein beginnen is de boodschap. Eén vierkante meter (of 1,2 op 1,2 meter) is al genoeg om tot 16 verschillende soorten te oogsten.

2. Zes uur zon

Waar komt je vierkantemetertuintje? Dat maakt niet veel uit. Een oude zandbak, een afgedankte kruidenhoek of een vergeten streepje gazon. Hoe dichter bij huis, hoe meer aandacht je geneigd bent je minimoestuin te geven. De enige vereiste is dat je tuintje minstens zes uur zon per dag krijgt.

3. zelf maken

Een vierkantemeterbak kun je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf timmeren met wat afvalhout. Voor het onderhoud van je minimoestuin heb je niet meer nodig dan een handschoffel en een plantschopje.

4. Vullen maar

Vul de bak met potgrond. Standaard bestaat een vierkantemetertuin uit 16 vakken van elk 30 op 30 centimeter voor 16 soorten groenten. Je kan die afbakenen met planken of bamboestokken of touw. Je kan ook werken met negen vakken of je vierkante meter als één geheel zien en naar eigen willekeur invullen.

5. Plant of zaai

Als je je eerste groenten als plantgoed koopt, heb je snel resultaat. Vanaf mei kun je oogsten. Zaaien kost een beetje meer tijd en geduld. Zaai op rechte lijnen. Maak niet de beginnensfout en zaai dun. Eén zaadje levert ook één plantje op.

6. kies je groente

Kies de groenten uit die je zelf lekker vindt, die snel groeien en niet te groot worden. Sla, rucola, spinazie, radijzen, bieslook, peterselie, kervel, koriander en basilicum zijn heel geschikt. Tuinkers, lente-ui, rode bietjes, snijbiet, warmoes of lage peulerwten zorgen voor variatie. Niet alles kan in een vierkantemetertuin: voor onder meer pompoenen, rabarber, courgetten, is er te weinig plaats.

7. Uitdunnen

Heb je toch te dik gezaaid, dun dan snel uit. Doe je dat niet , dan blijven je groenten veel te klein. Trek hier en daar voorzichtig een plantje met de hand uit en let erop dat de andere niet mee loskomen.

8. Onkruid

Zodra de eerste blaadjes tevoorschijn komen, is er helaas ook dat vervelende onkruid. Snel verwijderen is de boodschap, want het onkruid neemt ruimte en licht van je groenten af. Per ongeluk losgetrokken groentjeplantjes duw je snel weer in de aarde.

9. Gieten

In een verhoogde bak droogt de grond minder snel uit. Alleen bij droogte of op zandgrond zal je wat vaker moeten begieten. Strooi ook elke zes weken organische mest of doe vloeibare biovoeding voor groenten in je gietwater. Geef je plantjes geen ijskoud water.

10. oogsten

Vanaf april oogst je de eerste radijzen en pluksla. In mei kropsla, rucola, kervel en spinazie. Later peterselie, wortels, venkel en snijbiet. Zaai je bij wat je lekker vindt!

Tips van Bartel

  • Zorg dat je moestuin niet alleen nuttig, maar ook mooi is. Wissel groene groenten af met kleurrijke: rode sla, basilicum en rode of gele snijbiet of warmoes.
  •  Zaai met zand: meng kleine of lichte zaden, zoals die van kervel, sla, peterselie en wortel met wit zand, dat strooit makkelijker uit.
  •  Twijfel je of een plantje onkruid of een groenteplant is? Wacht liever tot de plant wat groter is.
  •  Geen tuin? Groenten groeien ook prima op je balkon, in een pot of in een zak.
  •  Geef je kinderen een eigen vierkantemetertuin. Laat hen tuinkers, rucola of radijsjes zaaien die snel opkomen – kinderen zien graag meteen resultaat. Kies ook voor groenten die zij lekker vinden.

Meer lezen?

‘Groenland’, het boek van het gelijknamige tv-programma, is een uitgave van Van Halewyck en kost 19,95 euro. Bartel laat je er in zijn bekende en aanstekelijke no-nonsensestijl de natuur herontdekken.

(Bron: Het Belang van Limburg)

Tags: , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Makkie, zo’n moestuin”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.