RegistrerenAanmelden

Leukste broodje(s)aap: “Jamie Lee Curtis is een hermafrodiet”

Niet alleen Jamie Lee Curtis – bekend van ondermeer de komedie  ‘A fish called Wanda’ – maar ook Lady Gaga en in een nog verder veleden Marlene Dietrich, Greta Garbo en Mae West zouden zijn geboren met de uitrusting van een man én die van een vrouw. Want dat is het kenmerk van een hermafrodiet (zie ook verder).

Dat Jamie Lee Curtis met deze kwakkel – want niet meer dan dat – te maken krijgt is niet toevallig gezien haar androgyne uiterlijk. Ook Grace Jones (foto hieronder) – die op het podium als een man te keer gaat – kreeg er volgens urbanlegends.about.com mee te maken.

 

“Ik heb al een paar keer gehoord dat Jamie Lee Curtis genetisch een man is. Ik weet dat zoiets bestaat. Mevrouw Curtis is de enige beroemdheid waarvan ik hoor dat zij gelinkt wordt aan dit “fenomeen”. Hebben jullie daar meer informatie over? Een van mijn beste vrienden beweert bij hoog en laag dat het onmogelijk is…”

Meerdere jaren geleden hoorde ik van een collega, die gehuwd was met een geneesheer, dat haar man tijdens zijn studie Jamie Lee Curtis door een van de proffen hoorde noemen als voorbeeld van iemand met een ongewone chromosomenstructuur. Naar verluidt werd ze geboren met zowel vrouwelijke als mannelijke seksuele kenmerken. Dit verhaal overtuigde me niet, maar mijn collega drong er op aan (om het zacht uit te drukken) dat het algemeen bekend was in de medische gemeenschap. Hebben jullie hiervan gehoord?…”

 

Jamie Lee Curtis en echtgenoot Chris Guest

Nooit iets bewezen

Zo citeert urbanlegends.about.com enkele ‘lezersvragen’.  Het toeschrijven van seksuele ambiguïteit aan beroemdheden is volgens deze site van alle tijden. Maar in het ‘geval’ van Jamie Lee is er nooit iets bewezen.

In de media die zich in dit soort ‘nieuws’ interesseren wordt wel gespeculeerd omdat er enkele aanwijzingen zijn. De naamkeuze om te beginnen. Jamie Lee zou een mannelijke naam zijn, maar volgens de moeder van de actrice, Janet Leigh, was dat gewoon een praktische keuze omdat die die dubbel bruikbare naam voor de geboorte al werd gekozen.

Tweede aanwijzing is het feit dat Jamie Lee Curtis en haar echtgenoot Christopher Guest twee kinderen adopteerden, in plaats van voor eigen kinderen te kiezen. Omdat Jamie Lee fysiek niet in staat zou zijn een kind te baren? De vraag zal voor altijd onbeantwoord blijven, want Curtis en Guest hebben nooit vragen in dit verband beantwoord en houden de kwestie privé.

Oeps foutje

Wat dan met Jamie Lee die als ‘voorbeeld’ van interseksualiteit genoemd zou zijn door professoren en lesgevers? Daar is geen enkel bewijs van. Haar naam komt in geen enkele cursus of krantenartikel voor als het gaat om interseksualiteit, een term die meer ladingen dekt dan het wat oubollige hermafrodisme.

Wel dook er in 1996 een opinie-stuk op geschreven door antropologieprof William Beeman voor de Baltimore Sun onder de titel “What Are You: Male, Merm, Herm, Ferm or Female?”.

De passage waar het om gaat luidt… Er zijn vandaag in de VS misschien miljoenen mannen met xx-chromosomen en miljoen vrouwen met xy-chromosomen. Het zijn cultureel gezien mannen met mannelijke genitaliën maar die genetisch vrouw zijn. En vrouwen met vrouwelijek genitaliën die genetisch gesproken man zijn. Filmster Jamie Lee Curtis is een bekend voorbeeld van een persoon, een vrouw, die genetische gesproken een man is…

Bewijs? Het werd als dusdanig opgediept maar is nooit zo gepubliceerd. Volgens auteur William Beeman werd de zin over Jamie Lee geschrapt voor publicatie. Beeman had geprobeerd om de plastisch chirurg op te snorren aan wie andere bronnen deze stelling hadden toegeschreven, maar kwam van een kale reis thuis. Het flardje ‘Filmster Jamie Lee Curtis is een bekend voorbeeld van een persoon die genetisch  gesproken een mans is…’ was gewoon ordinaire gossip die Beeman eerst voor waar had neergepend.

Ben je toch geboeid geraakt door interseksualiteit en vrouwen die genetisch man zijn  neem dan een kijkje op mens-en-gezondheid.infonu.nl voor alle vormen van hermafrodisme en op AISNederland.nl voor het androgeen ongevoeligheidssyndroom.

 

Meer broodjes aap –>

–> “Van borsten begluren leef je langer”
–> “Ze vroeg mijn radio, ik zei Fuck you”
–> “Tandarts liet zijn patiëntes sperma inslikken”
–> “Iedereen had stukjes walvisblubber op zich hangen”
–> “Brand christenen, brand”
–> “Jamie Lee Curtis is een hermafrodiet”
–> “Eenogig katje Cy zit nog in de diepvries”
–> “Hier 20 miljard muntjes. Levering eind deze week voltooid”
–> “Elke persoon eet 1 tot 5 spinnen per jaar”
–> “De ziel weegt 21 gram maar sommige zijn lui om te vertrekken”
–> “Missionaris-houding is in de ruimte een onmogelijk standje”

 

Een broodje aap –>

Een broodje aap of een broodjeaapverhaal is een verzonnen verhaal dat als waar gebeurd wordt voorgesteld en doorverteld. Ook pseudowetenschappelijke onzin die voor waar wordt aangenomen valt onder deze term. Vaak ligt er wel enige waarheid aan de basis, maar is het verhaal zodanig opgeleukt en verdraaid dat er van de eerste feiten niets meer klopt. Echte bronnen ontbreken, de media pikken het massaal van elkaar.

Soms wordt ook de term ‘stadslegende’ gebruikt. In het Engels spreken ze van een ‘urban legend’, de Fransen hebben het over een ‘canular’, in het Duits heet het ‘Stadtlegende’.

De term ‘broodje aap’ werd in het Nederlandse taalgebied geïntroduceerd nadat de schrijfster Ethel Portnoy in 1978 een aantal van dergelijke verhalen had gebundeld in een boekje ‘Broodje Aap’. De titel is ontleend aan het verhaal dat in een bepaald restaurant broodjes met apenvlees te koop zouden zijn.

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Leukste broodje(s)aap: “Jamie Lee Curtis is een hermafrodiet””.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.