RegistrerenAanmelden

Keizerlijk Marokko aan de voet van het Atlasgebergte

Een vruchtbare vallei aan de voet van het Atlasgebergte

Het is al laat wanneer we in Casablanca arriveren. Maar de stad is precies wat ik ervan verwacht had: er heerst een rumoerige sfeer die je wel in meer grootsteden aantreft. Maar het bruisende nachtleven van de hoofdstad van Marokko maakt dat je je er als jongvolwassene snel thuis voelt.Nadat we een eerste keer overvloedig hebben gegeten, zoeken we een toog op.

Dat doen we samen met een ervaren gids. Voordat we een eerste pintje aan onze lippen zetten, neemt hij ons mee naar de indrukwekkende Hassan II-moskee. Dit is de op één na grootste moskee ter wereld, na de Al-Masjid al-Haram in Mekka. Hij ligt aan de kust en biedt uitzicht over de Atlantische Oceaan. Daarna rijden we langs de kustlijn van Casablanca. Daar bruist het nachtleven in de vele bars en restaurants.

Het is een absolute must voor iedereen die van een avondje stappen houdt. Heel leuk: sommige bars zijn zo gebouwd dat je er kan drinken of eten met uitzicht op zee. Vooral wanneer de golven bijna tot tegen het raam van het terras spatten, smaakt een biertje er extra lekker.

Romeinse ruïne

De volgende dag is het gedaan met populaire cultuur. Met een droge mond – zeker niet alleen het gevolg van de warme temperaturen – trekken we richting Midden-Atlasgebergte, in het Oosten van Marokko. Dat bestaat vooral uit kalk- en zandsteen. Het gebied combineert droge steppes en minder vruchtbare plateaus met een zeer vruchtbare strook aan de voet van de bergen.

De machtige Romeinse ruines

Op weg naar Mèknes, een van de twee keizerlijke steden die we tijdens ons verblijf in Marokko zullen aandoen, houden we halt aan Volubilis. Dit is een van de best bewaarde Romeinse ruïnes van Noord-Afrika. We krijgen er een rondleiding van een gids die, tot onze grote verbazing, enkele woorden Nederlands kent.

In het midden van een uitleg in het Frans, zegt hij plots ‘daar is het nest van een ooievaar’. Als enige Nederlandstalige in het reisgezelschap, schrik ik me een hoedje. “Ik krijg meer Nederlanders over de vloer dan jij denkt”, lacht hij. “En af en toe pik ik daar wat van op.”
Heel leuk aan de ruïne van Volubilis is dat je er op de oude stenen zowel islamitische, christelijke als joodse opschriften vindt. “Dit moet zowat de enige plaats ter wereld zijn waar de drie grote godsdiensten vredig met elkaar hebben samengeleefd”, zegt onze gids.

Uitstervende aapjes

Nadat we Meknès hebben bezocht, een heel levendige plaats met veel eetgelegenheden en een leuk stadsplein, rijden we door naar het poepchique hotel Michlifen in Ifrane. We krijgen er een rondleiding waarbij we onze ogen meer dan eens wijd opentrekken.

Het luxehotel in Ifrane,

Er zijn speciale vertrekken voor de koninklijke familie van Marokko  gebouwd. De prinselijke suite is zo afgewerkt, dat er een lift rechtstreeks in de kamer uitkomt. De koninklijke suite is uitgerust met gouden kraantjes  en ook de mozaïekvloer in de badkamers en de inkomhal is afgewerkt met goud. Hier overnachten kost u al gauw enkele duizenden euro’s. Maar of de koning er ook al echt heeft geslapen, wil de hotelmanager niet kwijt.

Cederhout

Na een deugddoende nacht in weelderige luxe, trekken we samen met een ervaren gids het Atlasgebergte in.

Dit gebied bevat een van de grootste voorraden cederhout ter wereld. Tijdens de wandeling bezoeken we enkele prachtige afgelegen meren. Het zijn stuk voor stuk unieke locaties voor een wandeling.

De prachtige meren op grotere hoogte.

Even verderop komen we in het leefgebied van de Magot-aap, de enige apensoort in Marokko. In grote getalen springen ze voor onze wagen. Het is een schattig tafereel, maar het verhaal achter de aapjes is veel minder schattig. “Ze zijn met uitsterven bedreigd”, zegt een Britse studente die in het Atlasgebergte onderzoek doet naar de diersoort. “Dit komt onder meer omdat delen van hun lichaam gebruikt worden door plaatselijke medicijnmannen om allerlei middeltjes te maken.”

Jas in brand

Daarna reizen we door naar Fez. Daar wacht ons de grootste medina, een ander woord voor stadsomwalling, ter wereld. Fez zelf is helemaal autovrij. En maar goed ook: de straten zijn zo smal, dat geen auto er zonder krassen doorheen zou komen.

De stad zelf is een combinatie van mooie architectuur, leuke winkeltjes en traditionele ambachten. We bezoeken onder meer een winkel waar duizenden tapijten te koop zijn. Een van de verkopers probeert er ons een aan te smeren. Het  argument ‘ja maar, ik krijg dat nooit met het vliegtuig thuis’, veegt hij meteen onder de mat. “Geen probleem, dan sturen we het wel op!” Hoe hard hij ook probeert, we geven er niet aan toe.

Leerlooiers

Even later is het wel prijs. Naast de productie van tapijten, staat Fez ook bekend om zijn degelijke lederwaren. Je kan er de leerlooiers onder de brandende  zon aan de slag zien. Ze wassen het leer in speciale baden, die flink wat geurhinder met zich meebrengen.

De avond valt over Fez.

Even verderop zijn de waren te koop in alle mogelijke winkeltjes. Daar worden we meteen opnieuw aangeklampt. De verkopers zijn erg enthousiast. Als ik een jas aandoe, komt een van hen naar me toegelopen, pakt een aansteker en houdt de vlam op het leer. “Je schiet niet in brand”, zegt hij geruststellend. “En dat is omdat ik alleen jassen verkoop die uit écht leer zijn gemaakt.” Ik ben overtuigd, en wandel de shop uit in een zwarte, lederen jacket.

Buikdanseres

Tijdens ons laatste avondmaal in Fez krijgen we veel meer voorgeschoteld dan schapenvlees en tientallen potjes groenten en fruit. Voor we het beseffen, staat voor ons plots een echte buikdanseres.

Typische Marokkaanse tafel, met een tagine en veel schaaltjes met groenten en fruit.

Ze wordt omgeven door enkele muzikanten, maar die krijgen van het reisgezelschap maar weinig aandacht. Heel opvallend aan de danseres: tijdens haar sensuele bewegingen slaagt ze erin om niet één keer een van ons aan te kijken. “Het is een echte professional”, zegt de eigenares van het hotel waar we te gast zijn. “De danseressen mogen onze gasten nooit in de ogen kijken. Je moet weten dat hier veel mannen met hun vrouw komen eten. Als een van onze meisjes te veel naar een  mannelijke klant lonkt, kan diens vrouw wel eens akelig jaloers worden. En dan is voor iedereen de pret er vanaf. (lacht)”

Praktisch

Hoe er Heen?
Royal Air Maroc vliegt elke dag van Brussel naar Casablanca. Een retourticket kost ongeveer 370 euro.

Verblijf en restaurants

In Casablanca:
Hotel Novotel Casablanca
Restaurant: Relais de Paris
www.novotel.com
www.bestrestaurantsmaroc.com
   

In het Atlasgebergte:
Hotel/Restaurant Michlifen Ifrane Suites & Spa
www.michlifenifrane.com

Ezeltjes in een bergdorp.

In Fez:
Hotel Riad Maison Bleu Riad
www.maisonbleue.com
Arabesque
Restaurant: Al Fassia in Hotel Sofitel
Fès Palais Jamaï

Bezienswaardigheden:
Voor Medina Fez en Meknès kunt u gidsen reserveren via de hotels. Voor een bezoek aan de ruïnes van Volubilis kunnen we u Moulay Idris du Zerhoun aanraden. Tel. +212 (0) 555 544 103
www.sitedevolubilis.org

Meer info: www.visitmorocco.com

Tags: , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Keizerlijk Marokko aan de voet van het Atlasgebergte”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.