RegistrerenAanmelden

Je Facebook-profiel verraadt exact wie je bent

Een reden om er nóg meer aandacht aan te besteden: Je Facebookprofiel geeft veel meer informatie over jezelf prijs dan je denkt. Ondanks het untaggen, taggen, deleten en pimpen van foto’s. Of precies dankzij? Onze profielen zijn geen vrolijk gekleurde en geromantiseerde versies van onszelf.

Zo’n geflatteerd beeld ophangen zouden we volgens Sam Gosling van de universiteit van Texas niet eens kunnen. We kunnen proberen een profiel op te bouwen zoals we er willen uitzien, van onze “ideale persoonlijkheid”. Toch kijken andere Facebook-gebruikers daar makkelijk doorheen. Net zoals we in het echte leven ons karakter moeilijk kunnen verbergen.

Dit is wat je profiel allemaal onthult zonder dat je het beseft:

 

Oei! meer dan 300 vrienden

Hoe meer vrienden hoe beter? Tot op zekere hoogte. Het aantal vrienden dat iemand heeft, bepaalt in welke mate anderen je profiel waarderen. Maar vanaf ongeveer 300 vrienden begin je aan geloofwaardigheid te verliezen in plaats van te winnen. Tot die conclusie kwam Stefanie Tom Tong van de Michigan State University. Volgens cijfers van Facebook zelf telt de gemiddelde gebruiker ongeveer 130 vrienden.

 

Hoe meer foto’s hoe…

Expressiever. Mensen die in het echte leven sociaal en aangenaam gevonden worden, herken je aan hun profiel: Er staan meer foto’s op, meer albums, meer posts en reacties.

Mensen die in het echte leven een levendige stem hebben en een expressief gezicht, laten ook een sterke indruk na op Facebook“, aldus Max Weisbuch (Tufts University in Massachusetts) in New Scientist (A Facebookprofile can reveal the real you).

 

Ziezo, die foto untag ik

Door minder flatterende foto’s te untaggen en te verwijderen hoop je je populariteit intact te houden? (En je gebrek aan zelfvertrouwen te camoufleren). Werkt hoogstwaarschijnlijk niet.

Want uit onderzoek aan de Universiteit van Illinois blijken zelfzekere mensen die een goede band hebben met hun Facebook-vrienden ook minder flatterende en lelijke foto’s gewoon te laten staan. Precies mensen die in de echte wereld weinig populair zijn en niet overlopen van zelfvertrouwen gaan foto’s weghalen.

 

Heb ik al overal geklikt?

Ben je in het echte leven een babbelaar, een open boek? Ben je extravert dan ga je op Facebook meer functies gebruiken dan introverte mensen. Je gaat actief vrienden zoeken, muziek en boeken delen, meer tijd steken in het onderhouden van je profiel…

 

Yep, ik ben een actieve gebruiker

Dan ben je minder eenzaam. Facebook-leden die actief bezig zijn voelen zich minder eenzaam dan mensen die de site vooral gebruiken om het leven van hun vrienden te volgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Carnegie Mellon-Universiteit in Pittsburgh. Actief gebruik doet meer dan eenzaamheid verjagen.

Ben je een actieve gebruiker dan heb je meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld. Dat bleek uit een experimentje aan de Cornell University (CNN.com). Studenten die gedurende de enkele minuten dat ze op Facebook werden gelaten iets deden op hun profiel, hadden bij een bevraging vlak nadien een hoger zelfbeeld dan de studenten die geen actie ondernamen.

 

Positief, positiever, positiefst

Staat je profiel vol met positieve opmerkingen en berichtjes? Dan vinden andere Facebook-gebruikers je aantrekkelijk, zowel op fysiek, sociaal als professioneel vlak. Een foto met meer sociale hints – foto mét gitaar – en positieve commentaren scoort beter dan diezelfde foto met minder aanwijzingen of neutrale/negatieve commentaren.

“Mensen hebben de neiging om hun oordeel meer te baseren op informatie die anderen aandragen dan op wat ze zelf kunnen afleiden of dan wat de persoon zelf aangeeft”, aldus Seoyeon Hong van de University of Missouri (sciencecodex.com).

 

Knap, knapper, knapst

Dit is afgezaagd maar bijzonder krachtig. Knap zijn helpt een pak. Zowel mannen als vrouwen zijn eerder bereid vrienden te worden van Facebook-gebruikers met aantrekkelijke foto’s. Dat blijkt zelfs zo te zijn als die aantrekkelijke mensen negatieve praat verkopen.

Omgekeerd werkt het ook: Facebook-gebruikers die op hun pagina berichten van aantrekkelijke mensen hebben staan, worden zelf ook sexyer gevonden. Komen precies diezelfde berichten op je profiel maar met een minder aantrekkelijke foto, dan schaadt dat je aantrekkingskracht.

Het beeld is dus oppermachtig. Dat voelen Facebook-gebruikers instinctief aan. Daarom worden eigen foto’s massaal gepimpt. (Lees ook: Facebookgebruikers pimpen massaal eigen foto’s / Vandaag.be).  Hoe flashier en hipper je eigen foto, hoe groter de hang naar aanhang en waardering.

 

Facebook liegt dus niet. De hierboven genoemde prof Sam Gosling (foto)  toonde dat aan met een clever experiment (Your Facebook personality is the real you / readwriteweb.com).

Hij liet Facebookgebruikers voor zichzelf bepalen wat hun ideale persoonlijkheid zou zijn. Die werd opgebouwd aan de hand van 5 karaktertrekken (extravert; emotioneel stabiel; vriendelijk; avontuurlijk; zorgvuldig). Vervolgens werden vrienden en familieleden van de proefpersonen ondervraagd om hun echte persoonlijkheid te bepalen. De vraag is nu welke persoonlijkheid Facebook weergeeft: het ideale zelfbeeld van de gebruiker of hoe hij/zij echt ervaren wordt.

Om dit te testen moesten mensen die de proefpersonen van haar noch pluim kenden hen beoordelen op basis van hun Facebook-profiel. Het resultaat volgens Gosling was dat het Facebook-profiel redelijk nauwkeurig het beeld weergeeft dat vrienden en kennissen van ons hebben.

Tags: , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Je Facebook-profiel verraadt exact wie je bent”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.