RegistrerenAanmelden

Gratis tools om je pc op te kuisen en je privacy te beschermen

Aan een goede schup hangt geen zand. Een haagschaar olie je voor je ze weglegt anders koekt het vuil aan. Met een pc is het eender. Regelmatig proper maken, anders bolt hij na verloop van tijd trager. Of niet meer.

Even een technische intro: Het besturings- systeem Windows en de webbrowser (Explorer of andere) maken gebruik van heel wat verborgen mappen, systeembestanden en tijdelijke files. Deze hebben veelal de onschuldige bedoeling om het werken met de pc te versnellen en verbeteren.

Zo kent Windows indexerings- mechanismen om de inhoud van de harde schijf snel te kunnen doorzoeken of wordt er regelmatig een tijdsopname gemaakt om bij een crash een systeemherstel te kunnen doen.

Om bij volgende bezoeken aan dezelfde sites sneller te kunnen surfen, slaat de webbrowser automatisch heel wat tijdelijke bestanden op (temporary files), dat is ook het geval met je surfgeschiedenis, zoektermen, cookies met informatie over bezochte websites en eventueel ook paswoorden. Dit alles gebeurt vaak in verborgen of voor een doorsnee gebruiker moeilijk te lokaliseren mappen.

Wanneer je een website opent, worden bijvoorbeeld alle afbeeldingen op die website als tijdelijke bestanden bewaard in een map op je harde schijf. Ook als je een reclame-popup op je scherm krijgt en wegklikt, laat deze definitief zijn sporen achter.

Er kan bovendien allerhande data op je schijf bewaard worden na het gebruiken van sommige programma’s (chats, documenten, enz.), via het openen van e-mailattachments of na een bezoek  aan een criminele website. Deze gegevens worden buiten je weten om op je pc binnengebracht door een hacker of een virus, of ook wanneer je gebruik maakt van een tweedehands harddisk.

Privacy

Al deze data nemen uiteindelijk vele honderden megabytes (of gigabytes) aan kostbare schijfruimte in en werken systeemvertragend. Daarnaast is er de kwestie van je privacy. Deze opgeslagen data kunnen immers ook persoonlijke info bevatten die je liever niet aan eender wie wilt meedelen. Hieronder vind je enkele degelijke tools die je pc grondig opkuisen en die je digitale privacy voldoende beschermen tegen eventuele nieuwsgierige blikken van vrienden of collega’s, tegen rondneuzende hackers. Ga met deze tools ook best even door je lichtbak voor je hem verkoopt of achter laat.

Firewall en virusscanner

Zorg – zoals steeds – dat je een goede firewall en virusscanner hebt om je te beschermen tegen acties van hackers en tegen kwaadwillige e-mails, websites of malware.

Een goede gratis firewall is ‘ZoneAlarm Free Firewall’. Je kunt uiteraard ook de ingebouwde firewall van Windows gebruiken. Enkele gratis virusscanners zijn o.a. Panda Cloud of AVG Free.

* www.zonealarm.com
* www.cloudantivirus.com
* www.avg.com

Webbrowser wist surfsporen

‘Internet Explorer 8′ (http://windows.microsoft.com/nl-BE/internet-explorer/products/ie/home) laat je toe om snel al uw opgeslagen surfsporen te wissen (Via ‘Tools’, ‘Browsegeschiedenis verwijderen’). Met de nieuwe functie ‘InPrivate-navigatie’ kunt je een surfsessie starten die geen sporen achterlaat op je pc (Via ‘Tools’, ‘Inprivate-navigatie’).

Ook de alternatieve browser Firefox (http://www.mozilla.org/en-US/firefox/fx/#desktop) beschikt over uitstekende privacyfuncties (via ‘Opties’, ‘Privacy’ kun je de instellingen voor het opslaan en gebruiken van je surfgeschiedenis zelf bepalen).

Lees ook: 9 Stommiteiten die je niet mag begaan online

 

Harde schijf opkuisen

Tools om een meer grondige schoonmaak te houden op uw harde schijf zijn o.a. ‘CCleaner’, ‘CleanCache’, ‘Wipe’ en ‘Advanced Privacy Cleaner’ Deze programma’s wissen niet enkel je surfsporen, maar ook alle andere temporary files en indexeringen (onderandere index.dat) van Windows of andere software. Met deze tools – op de Advanced Cleaner na – kun je desgewenst ook de gewiste bestanden overschrijven (tot zelfs 35 keer). De erg complete opkuistool ‘CCleaner’ overschrijft eventueel ook de vrije schijfruimte.

Pokkenvirus

Met ‘File Shredder’ kun je een bestand of map door de virtuele papierversnipperaar halen.

* www.piriform.com/ccleaner
* www.majorgeeks.com/download4122.html
* privacyroot.com/software/WIPE-download.php
* www.retinaxstudios.com/privacycleaner
* www.fileshredder.org

Lees ook: Hoe vermijden dat een gewiste schijf nog privé info bevat?

Bestanden herstellen

Ben je wat té driftig geweest, dan kun je de gewiste bestanden nog pogen te herstellen. Want zelfs als je je harde schijf opkuist met een van de genoemde tools, een bestand deleet of als je de harddisk formatteert, zijn de bestanden meestal niet echt weg. De ‘gewiste’ files worden niet fysiek verwijderd, maar hun ruimte op de harde schijf wordt opnieuw beschikbaar gesteld voor andere data. De ‘verwijderde’ files blijven ondertussen op de achtergrond bestaan, en zijn vaak te herstellen door recoverysoftware als ‘PC Inspector File Recovery’ of ‘Recuva’.

* www.pcinspector.de
* www.piriform.com/recuva

Tags: , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Gratis tools om je pc op te kuisen en je privacy te beschermen”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.