RegistrerenAanmelden

Is aluminiumfolie gevaarlijk voor de gezondheid?

alufolie

Je bestelt een kebab en die wordt – goed heet – in aluminiumfolie gewikkeld. Of je legt een stukje zalm en een papillot op de barbecue. Kan het contact van dat voedsel met aluminium een gevaar opleveren voor de gezondheid?
“Aluminium …

Draag ik als vijftiger bij het joggen beter een hartmetertje of zijn er andere aanwijzingen om te verhinderen dat je te ver in het rood gaat?

Als vijftiger is het zeker raadzaam om bij het joggen een hartslagmeter te dragen.
De hartslagmeter is een toestel dat de hartfrequentie, het aantal hartslagen per minuut, meet. Die hartfrequentie vertelt iets over hoe zwaar een inspanning is. Aan de hand …

Wat is voedingswaarde van fruit zonder schil?

Een lezer las laatst in de krant een artikel over het verschil tussen appels en peren. Nu is zijn vraag, wat is de voedingswaarde van fruit als het geschild is? Zitten er dan nog evenveel vitaminen in of vermindert dat?
“Als …

Wat doen tegen chronische bronchitis?

Hoe behandel je chronische bronchitis, liefst zonder medicijnen? Niet de acute, virale of bacteriële longaandoening die met een weekje rust en veel drinken te genezen is, maar het echte werk: chronische hoest, terugkerende aanvallen, veel slijmen en kortademigheid.
De huisarts: “Chronische …

Is een ionisatietoestel wel gezond?

“Mijn zoon gebruikt in zijn huis een ionisatietoestel om de lucht te zuiveren van fijn stof en bacteriën. Maar werkt dat wel? Is dat wel gezond, omdat dit toestel toch ozon vormt?”
Op het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) voerde …

Waarom wordt de ene appel sneller bruin dan de andere?

Collega Tony Van Galen stelde tot zijn verbazing vast dat een door hem doorgesneden Pink Lady “na drie dagen nog altijd wit vruchtvlees had. Werd een appel niet meteen bruin?”
“Afhankelijk van het ras bevat een appel meer of minder …

Waar is een tattoo het pijnlijkst?

Een tatoeage zetten is sinds enkele jaren een doodnormale zaak geworden. Wij vroegen ons af welke plaats(en) van het lichaam het gevoeligst zijn om een tatoeage op te zetten?
“Algemeen is de huid op de zijkant van de ribben, zeg …

Ben je sneller dronken als je drinkt met een rietje?

“Wij hadden een discussie. Het ging erover of je sneller dronken bent als je bier met een rietje drinkt”, schrijft lezer Alex Kamps.
“Jawel, als je bier met een rietje drinkt, ben je sneller dronken.” Dat zegt bioloog Jean-Paul Noben van …

Is geroosterd brood gezonder?

“Wat is eigenlijk gezonder: een ‘gewone’ boterham met boter en kaas of een snede geroosterd brood met boter en kaas?” vraagt een lezeres uit Neerpelt zich af.
Geroosterd brood heeft de naam gezonder te zijn dan vers brood, maar in feite …

Is het eten van in de natuur geplukte bessen wel gezond?

De meeste bessen in België zijn ongevaarlijk en geven geen symptomen of alleen wat spijsverteringstoornissen. Het eten van één enkel besje kan dan ook geen kwaad.
“In meer dan vijftig procent van de gevallen van intoxicaties met planten zijn kinderen …

Wat mag je na een hartinfarct nog doen?

In de jaren ’60 was ‘rust’ een gangbaar advies voor mensen na een hartoperatie of hartinfarct. Zweedse hartspecialisten zetten hen echter al vrij snel op de fiets. De patiënten herstelden niet alleen sneller en beter, zij voelden zich ook geruster. …

Is plantaardig vet beter dan dierlijk?

Plantaardig vet is niet per se goed en dierlijk vet niet altijd slecht. Ze maken allebei evenveel calorieën vrij en zijn dus even vet. Plantaardig vet bevat in het algemeen wel meer onverzadigde vetzuren dan dierlijk vet. Maar dit geldt …

Wat gebeurt er als je lacht?

Je hartslag versnelt, je bloeddruk stijgt tijdelijk, je ademt sneller en je spieren rekken uit zodat je er mogelijk zere kaken en ribben aan overhoudt. Lachen heeft dezelfde uitwerking als joggen.

Wat zijn witte geneesmiddelen?

Dat zijn kopieën van bestaande medicijnen. Deze producten mogen nagemaakt worden vanaf het moment dat het patent of octrooi vervalt. Hun prijs zou merkelijk lager moeten liggen dan die van het merkproduct.

Kun je veilig roken?

Minder roken is niet gezonder, maar hooguit minder ongezond. Veel rokers slagen er trouwens niet in zich aan enkele sigaretten per dag te houden en drijven de consumptie automatisch op. Daarom ook dat de rookstopmethode als een ‘cold turkey’ voorgesteld …

Waar krijg je rugpijn van?

Dé eerste reden blijft een verkeerde houding of beweging. Standafwijkingen of gewrichtsaandoeningen komen ook voor. Ook artrose en spierpijn kunnen rugklachten veroorzaken. En rokers ondermijnen de toevoer van bloed en zuurstof naart de spieren en andere ruggenweefsels.

Welke vitamines/voedingssupplementen zijn toegelaten voor zwangere dames?

Vitamines en voedingssupplementen zijn geen medicijnen. Zij zijn dus steeds toegelaten. De beste bron van vitamines en energie-aanvoer is natuurlijk het nuttigen van verse groenten, fruit en noten.
Hippocrates zei het al: “Laat uw voeding uw geneesmiddel zijn”. Besteed daarom heel …

Hoe afslanken als je niet kunt sporten?

Sandra Gelissen mailde ons naar aanleiding van Op gewicht blijven na je 40ste: Niet teveel joggen en vooral niet diëten volgende vraag: “Wat als je niet kan of mag bewegen? Ik heb 5 zware rugoperaties gehad en mag/kan helemaal niet …

Zou ik door mijn voeding drastisch aan te passen mijn bloeddruk omlaag kunnen krijgen?

Over de noodzaak om al dan niet bloeddrukverlagende medicijnen te (blijven) nemen, consulteer je je huisarts. Daar kunnen we vanop afstand geen uitspraak over doen.
Je voeding heeft wel een heel belangrijke invloed op je bloeddruk. Het eerste en belangrijkste is …

Wat is het verschil tussen fitness en gezondheid?

Bij fitness oefen je vooral op het opbouwen van kracht en uithouding zonder rekening te houden met het afbraakproces door anaërobe inspanning.
Anaërobe inspanning veroorzaakt verzuring van het bloed en kan daardoor schade toebrengen aan je gezondheid met als gevolg ontstekingen.
Gezondheidsoefeningen …