Jaarthema 2016

Meer met minder?

Het gaat nog steeds niet zo goed met de economie in België, Europa en zelfs wereldwijd. Concreet gezegd zitten we nog volop in de nasleep van de crisis. ‘Struisvogelgewijs’ zouden we daarvoor ons hoofd in het zand kunnen steken en wachten op betere tijden, maar bij LBV doen we net het tegenovergestelde. We gaan namelijk kijken hoe we in deze tijd van ‘minder’ op zoek kunnen gaan naar ‘meer’.

Het verhaal van Minder

De nasleep van de economische crisis zorgt er nog steeds voor dat zowel overheden als individuen beschikken over een minder goed gevulde portefeuille. Bovendien kost ouder worden ook geld. Een pensioeninkomen ligt gemiddeld een derde lager dan het laatst uitgekeerde loon en de uitgaven na het pensioen blijven minstens op hetzelfde niveau als ervoor, want basisbehoeften als voedsel, wonen en mobiliteit veranderen niet met de leeftijd. Maar hoewel we in tijden van ‘minder’ leven, hoeft ons dat zeker niet te beperken in onze mogelijkheden.

Het verhaal van Meer

In tegendeel zelfs, een dergelijke crisisperiode doet de creativiteit juist opborrelen en de vindingrijkheid toenemen. Door onze manier van consumeren eens onder de loep te nemen kunnen we tot interessante vaststellingen komen. En door hier en daar kleine aanpassingen te doen in ons verbruikspatroon, en gebruik te maken van de financiële rechten, kan het zelfs heel wat opleveren. Meer nog dan alleen extra budget te winnen, is het ook gewoon plezant en uitdagend om kennis te maken met nieuwe en andere manieren om te consumeren.

Wat denk je bijvoorbeeld van samen aankopen doen, koken met restjes, een repaircafé, ontrommelen, financiële rechten opnemen, een minuut minder lang douchen, huizenruil als vakantie-optie, tweedehandswinkels, doe-het-zelf, autodelen of carpoolen, upcycling, samenhuizen, boekenruil, koken in de microgolfoven, een staycation tijdens de vakantie, gebruik maken van generische geneesmiddelen …

Voldoende interessant materiaal dus om twee jaar te vullen. En naast het aanbieden van nieuwe ideeën en activiteiten, gaan we er ook van uit dat jullie allen ervaringsdeskundigen zijn en willen we de bestaande kennis binnen het ledenpubliek ook graag met anderen delen.

Samen gaan we dus na hoe we door slim, creatief en vindingrijk te zijn in deze tijd van ‘minder’, ‘meer’ kunnen doen en ‘meer’ uit het leven kunnen halen. Doe je mee?

Download

 

                                                                                              Sitemap - Vief vzw 2017 - info  vief.be | Site door Faromedia | Privacy