RegistrerenAanmelden

Zeven geldige – en cumuleerbare – excuses voor overgewicht

“Elk pondje gaat door het mondje”, die uitspraak kent iedereen. Maar dat er de laatste jaren enkele  nieuwe inzichten zijn ontstaan in het metabolisme van de mens, zal je misschien zijn ontgaan. Er zijn een resem factoren die je – geheel buiten je wil om – dik kunnen maken. Bovendien, ze sluiten elkaar niet uit. Het is dus best mogelijk dat meerdere elementen in het lijstje hieronder op jou van toepassing zijn.

Geen wonder dat obesitas dé nieuwe beschavingsziekte is. Het ligt aan de rijkere voeding, onze toegenomen welvaart en het jachtigere leven. Wilskracht  heeft er – als je de excuses leest – maar weinig mee te maken. Een mens wordt geleid door zijn dikke darm.

1) De ene darm is de andere niet

Recent onderzoek wijst uit dat er verschillende types darmflora zijn, dus verschillende soorten populaties bacteriën die de darmen bevolken. Net zoals er verschillende types bloedgroepen bestaan. Tussen die types darmflora is er verschil inzake efficiëntie. De meeste efficiënte darm zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk calorieën verloren gaan. Pech dus als je over een darm eerste klas beschikt. De studie die dit verband aantoonde werd in april 2011 gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Nature. De aanwezigheid/afwezigheid van bepaalde groepen bacteriën heeft een significante invloed op de BMI.

2) Mijn lichaam heeft teveel vetcellen

Inderdaad. De hoeveelheid vetcellen die je lichaam heeft en blijft hebben, wordt op relatief jonge leeftijd bepaald. Tot die conclusie kwamen wetenchappers van het Karolinska Institute in het Zweedse Stockholm in 2008. Wie als kind ongezond eet ontwikkelt een lichaam met te veel vetcellen en verdikt op latere leeftijd gemakkelijker. Het aantal vetcellen blijft min of meer constant. Bij diëten krimpen ze, maar nadien zwellen ze weer aan.  Gewicht verliezen is moeilijker voor mensen met veel vetcellen, want die hebben de neiging om zoveel mogelijk energie vast te houden. Een leesbare samenvatting van dit onderzoek verscheen in 2008 in Nature

3) “Het is de schuld van mijn man/vrouw”

Klopt, dit is geen grap. Gehuwde mannen en vrouwen eten meer en zijn dus iets dikker.  Blijkbaar zorgt samen eten voor meer regelmaat en voor gezondere kost. Daardoor hebben gehuwde mensen hebben minder hoofdpijn, minder rugpijn en minder stress dan ongehuwde. Ze roken minder, drinken minder en doen vaker aan sport. Dat blijkt volgens een studie uit 2005 gepubliceerd in het Journal of Epidemiology and Community Health. De onderzoekspopulatie waren gescheiden mannen die hertrouwden dan wel alleen bleven (How does remarriage affects men’s health?)

Lees verder: “Het is de schuld van mijn schildklier”…”Ik heb teveel stress”…”Ik heb aanleg tot (eet)verslaving”…”Ik heb te weinig dopaminereceptoren”

Pagina's: 1 2

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Zeven geldige – en cumuleerbare – excuses voor overgewicht”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.