RegistrerenAanmelden

Zelfs licht hogere bloedsuikerspiegel verhoogt risico op hartinfarct dramatisch

Een openluchtzwembadje vol met pasta, daarmee kwam het Californische Garden Grove in het Guinness Book of World Records.

Suiker is vergif. Maar ook een wat hogere  bloedsuiker is een killer. Dat blijkt uit een Deens grootschalig onderzoek op meer dan 80.000 mensen.

Ligt de waarde van de bloedsuikerspiegel een zesde hoger dan gemiddeld, dan stijgt het risico op hartfalen met 69 procent.

Bloedsuiker is meer dan alleen suiker. Bloedsuiker of glucose in je bloed is afkomstig van de koolhydraten in de voeding. Koolhydraten zitten onder meer in suiker en zetmeelhoudende producten zoals brood, pasta en rijst.

7 mmol

Verhoogde bloedsuiker, dat was al bekend, is een risico. Het verband tussen te hoge bloedsuiker en risico’s op hartfalen werd tot dusver onderzocht bij diabetespatiënten en bij mensen met te hoge cholesterolwaarden. Het vernieuwende aan deze studie (news.ku.dk) is dat het effect van bloedsuiker op het hart werd gevolgd bij gezonde mensen.

Marianne Benn en Borge Nordestgaard van de Universiteit van Kopenhagen onderzochten daarom gezonde mensen met een licht verhoogd suikerniveau. Gezonde mensen hebben in nuchtere toestand een bloedsuikerspiegel van minder dan 6 mmol (=108 mg).  Heb je jarenlang een licht hogere waarde, namelijk 7 mmol, dan stijgt het risico op hartinfarct met een indrukwekkende 69 procent.

De oplossing: Meer verbranding door meer beweging en minder binnenspelen.

Genoeg om het hart te beschadigen

“De resultaten verbaasden ons aangezien tot nu toe altijd werd aangenomen dat cholesterol de grootste bedreiging was voor de wereldgezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat een lichte stijging in de glucosespiegel bij gezonde mensen genoeg is om het hart te beschadigen”, schrijft Benn in Journal of the American College of Cardiology. “

Over het precieze verband tussen bloedsuiker en hoger hartrisico tasten de onderzoekers nog in het duister, maar op basis van de resultaten adviseren ze een beperking van de suikerconsumptie. Zelfs binnen de waarden van ‘normale suikerspiegel’ geldt dus hoe lager, hoe beter.

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 6 procent van alle doden zijn toe te schrijven aan verhoogde bloedsuiker. Hartaanvallen zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij volwassenen wereldwijd. Ze maken 17 miljoen dodelijke slachtoffers, een cijfer dat naar verwachting nog zal stijgen.

Lees ook:
“De penis is de spiegel van het hart”
Minder dan 6 en meer dan 8 uur slapen is slecht voor het hart
Wat je zelf denkt – niet wat dokter denkt – van belang voor genezing
Een ‘gebroken hart’ bestaat echt maar het lijkt op een inktvissenval
Link tussen voeding en veroudering: “Wie minder eet, leeft langer”
Meer en snellere zorg bij hartinfarcten want “Tijd is spier”
Bewijzen voor pure chocolade als hartmedicijn

Tags: , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

  1. De foto met de spaghetti is Shaycarl… en hij was er redelijk van aangedaan dat je deze foto gebruikte om je artikel te vervolledigen. Shaycarl is ondertussen al heel veel afgevallen. hierbij geef ik u de link van zijn reactie toen hij dit zag. Spoel door naar 08:31
    http://www.youtube.com/watch?v=D9JLBO8egLo&feature=relmfu

    Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.