RegistrerenAanmelden

Yoga maakt ook fitte soldaten beter dus zeker jezelf

Veel mensen beschouwen yoga als een halfzachte bezigheid voor alternatievelingen. Of als een therapie voor mensen met vage klachten, maar niets voor gezonde mensen. Zo fout als kan zijn. Zoals dit kleinschalige Braziliaanse experiment op 36 fitte soldaten aantoont. De ene helft kreeg traditionele fysiektraining, de andere 18 recruten – volledige yogaleken – moesten als echte yogi aan de pranayama’s (ademhalingsoefeningen) en asana’s (meditatiehoudingen).

Inderdaad, de yogi bleken nadien beter te scoren dan de andere proefkonijnen op een aantal parameters. De twee groepen hadden gedurende zes maanden vier keer per week gedurende een uur conditietraining dan wel yogales gekregen.

Stresshormoon

Voor de start van het experiment werden de symptomen van angst en depressie en de cortisolproductie (een stresshormoon) gemeten en waren beide groepen perfect vergelijkbaar. Dat was na de zes maanden niet meer het geval.

Inzake geheugentesten, cortisol-spiegel, stress, angst en depressie boekten de yogi vooruitgang, maar bleven de andere soldaten stabiel.

Deze resultaten, aldus de Braziliaanse onderzoekers in de vakpublicatie Consciousness and Cognition, tonen dat regelmatig yoga beoefenen voor gezonde mensen kan leiden tot verbeterde waarneming, geheugen en kennis (cognitieve vermogens) en ook tot een betere levenskwaliteit. De verbetering van het geheugen zou volgens de onderzoekers te wijten zijn aan het feit dat yoga het concentratievermogen vergroot.

Lees ook: Yoga voor een grote schoonmaak en een beter seksleven

Tags: , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Yoga maakt ook fitte soldaten beter dus zeker jezelf”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.