RegistrerenAanmelden

Vrouwen dubbel zo snel depressief na een relatiebreuk

Vrouwen hebben dubbel zo veel kans als mannen om na een verbroken relatie in een depressie te sukkelen en krijgen ook vaker en sneller lichamelijke klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Het brein van de vrouw gaat heel anders om met liefdesverdriet dan het mannelijk brein”, zegt hoogleraar Gert ter Horst.

Gert ter Horst, hoogleraar neurobiologie, onderzocht door middel van MRI-scans de hersenactiviteit van tientallen jonge mannen en vrouwen tussen 18 en 25 jaar die te kampen hadden met liefdesverdriet. Zijn belangrijkste conclusie: het mannelijk brein reageert heel anders op liefdesverdriet dan het brein van een vrouw.

“We hebben de hersenactiviteit geregistreerd van mannen en vrouwen nadat ze geconfronteerd werden met foto’s van hun ex-partner en foto’s van ‘neutrale’ mensen.  De foto’s van de ex activeren duidelijk bepaalde delen in het brein. Maar het is opmerkelijk dat het gebied in de hersenen dat een rol speelt bij pijnverwerking bij mannen met liefdesverdriet groter is dan bij vrouwen. Mannen kunnen een liefdesbreuk met andere woorden veel beter verwerken dan vrouwen.”

Hoe die verschillende reactie van het brein zijn uitwerking heeft op het lichaam, is volgens Ter Horst nog onderwerp van onderzoek. “Maar het is duidelijk dat vrouwen meer ‘lijden’ dan mannen”, zegt hij. “Ze scoren hoger op de depressieschaal en kunnen moeilijker accepteren dat een relatie ten einde is.”

Investeren

“Dat vrouwen kwetsbaarder zijn dan mannen na een relatiebreuk heeft vooral ook te maken met de manier waarop zij een relatie beleven”, zegt relatietherapeute Rika Ponnet. “Vrouwen investeren nog altijd veel meer dan mannen in relaties, waardoor de ontgoocheling en de pijn na een breuk automatisch veel groter is. Vrouwen hebben ook veel sneller de neiging om bij conflicten, zoals een relatiebreuk, het probleem bij zichzelf te gaan zoeken.

Mannen kunnen problemen veel beter ventileren dan vrouwen, die sneller gaan opkroppen”, zegt Ponnet, die toch wat bedenkingen heeft bij de studie van ter Horst,  omdat die maar veertig personen onderzocht.

Rouwproces

Ook over de behandeling van liefdesverdriet heeft Ter Horst aanmerkingen. “Huisartsen geven vaak te snel antidepressiva na een verbroken relatie”, zegt hij. “Ook  in mijn groep van proefpersonen gebruikten enkele vrouwen dat al, terwijl de breuk nog maar kort geleden was gebeurd”, zegt Ter Horst. “Ik verzet me daartegen.  Liefdesverdriet gaat niet weg zoals hoofdpijn na een aspirientje. Je kunt beter in gesprekstherapie gaan.”

Ponnet is het daarmee eens. “De periode na een relatiebreuk is vaak een heus rouwproces dat soms jaren kan duren. Als je tijdens dat proces medicatie gaat innemen, onderdruk je de symptomen van het rouwproces zoals bijvoorbeeld lusteloosheid, terwijl je de intensiteit van de emoties juist moet aanvaarden. Medicatie zorgt met andere woorden voor uitstel maar geen afstel van het rouwproces.”

(Bron: Het Belang van Limburg)

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Vrouwen dubbel zo snel depressief na een relatiebreuk”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.