RegistrerenAanmelden

Dieetpil van de toekomst is misschien een… kauwgom

Een kauwgom die op onze hersenen het effect imiteert dat echt eten teweeg brengt? En die de calorieopname tot 30 procent vermindert? Het is nog toekomstmuziek, maar al bij al toch muziek. Want het onderzoek is ver genoeg gevorderd om op mensen getest te worden.

Nee, dit is niet het herkwauwen van een flutberichtje ergens uit 2007 over de mogelijke voordelen van gewone kauwgom. Het gaat om een doorbraak die zelfs breder is dan enkel een totaal nieuwe ‘vermageringspil’.

De Amerikaanse chemicus Robert Doyle, verbonden aan de Syracuse University, is erin geslaagd een ‘boodschapper’-molecule te binden aan een vitamine en zo in de bloedbaan te brengen.

Het is een truuk om met een natuurlijk aangemaakte stof de hersenen om de tuin te leiden en je minder te doen eten. Omdat er voor die boodschapper-molecule veel receptoren in de tong zitten, zou een kauwgom met die stof een handige manier zijn om snel een voldaan gevoel te krijgen.

30 procent minder eten

De boodschapper-molecule is hPYY (human peptide YY), een hormoon dat door cellen in de darmwand afgescheiden wordt wanneer je eet of sport. Hoe meer je eet, hoe meer hPYY in de bloedbaan terecht komt en in de hersnenen het signaal geeft dat de honger is gestild. Met injecties van PYY en hPYY is men er bij eerdere proeven in geslaagd het hongergevoel te onderdrukken bij knaagdieren, apen en mensen.

Bij zowel slanke als obese exemplaren van die laatste soort zorgde een injectie met hPYY ervoor dat ze, geplaatst voor een uitgebreid buffet waar ze à volonté mochten van smullen, ongeveer 30 procent minder binnen speelden.

Op dit punt komt Doyle in actie. Een peptide is een molecuul dat bestaat uit een kleine keten van aminozuren, kleiner dan een gewoon eiwit. Ze zijn te fragiel om de doortocht door maag en darmen te overleven, maar te groot om zonder hulp in de bloedbaan terecht te komen. Robert Doyle en zijn collega’s zochten een manier om hPYY toch  oraal toe te dienen.

Enorme markt

In eerder werk was hij er al in geslaagd om het insulinehormoon te binden aan vitamine B12 en zo in de bloedbaan te loodsen. Met hPYY heeft hij dit kunststukje herhaald. Hij bracht aan vitamine gebonden hPYY direct in de maag van gezonde ratten. De bloedanalyse op die diertjes, uren na hun maaltijd, toonde nog altijd voldoende hPYY om de honger bij een volwassen mens te onderdrukken. Wat aantoont dat de koppeling van vitamine B12 en hPYY geslaagd is.

Een collega-wetenschapper noemt Doyles onderzoek in Scientific American een belangrijke stap: “Ik denk dat we zeer dicht bij de orale toediening van peptides zijn”, aldus Gregory Russell-Jones die onderzoek doet naar dezelfde technieken.

Tags: , , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Dieetpil van de toekomst is misschien een… kauwgom”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.