RegistrerenAanmelden

Sociale jetlag maakt vooral dikkerds nog dikker

Sociale jetlag? De term is bedacht door de Duitse professor Till Roenneberg. Op zaterdagmorgen en zondagmorgen creëren veel mensen sociale jetlag: ze slapen uit. Dit verschil in slaaptijd tussen werkdagen en vrije dagen – zoals het overschakelen op een andere tijdzone na een vliegreis – is een gevaar voor de volksgezondheid, aldus Roenneberg. In zijn nieuwste publicatie, verschenen in Current Biology, stelt Roenneberg dat sociale jetlag je BMI opdrijft.

Dit effect treedt vooral op bij mensen die al wat te zwaar staan. Elk uur slaapverschil tussen het weekend en de gewone werkdagen verhoogt de kans op obesitas met 33 procent.

In het verleden was al aangetoond dat slaaptekort de perceptie van honger verstoort en kan leiden tot overeten. Slaaptekort en sociale jetlag zijn – dat was ook al bekend – bloeddrukverhogend.

Uurtje verschil

“Hoog tijd dus om het probleem aan te pakken”, aldus de mediatieke prof in een YouTube-filmpje (zie hieronder). Het probleem ontstaat door twee klokken die niet synchroon lopen: onze interne klok en de sociale klok. Die interne klok liep vroeger, toen de meeste mensen op het land werkten, gelijk met de zon. Maar tegenwoordig is die interne klok, door de gewijzigde beroepsbezigheden en het feit dat mensen nauwelijks nog zon zien, verlaat.

Bij ongeveer 70 procent van de bevolking lopen de biologische en sociale klokken met meer dan 1 uur verschil: als ze niet wakker moeten worden, staan ze een uur later op. Bij 10 procent bedraagt het verschil zelfs 3 uur. Hoe groter je sociale jetlag, hoe meer je rookt en hoe meer alcohol en koffie je drinkt.

Oplossing?

“Tegen de klok leven” is dus razend ongezond. De oplossing ligt – in theorie – voor de hand. Als de sociale klok meer afgestemd wordt op de biologische klokken verdwijnt de sociale jetlag. “Het zal een bijdrage leveren in de strijd tegen obesitas”, aldus de onderzoekers. Ze voegen er fijntjes bij dat hun onderzoeksresultaten van cruciaal belang zijn in de discussie over het al dan niet behouden van de zomertijd.

Directe praktische adviezen geeft Roenneberg niet. Mensen die graag laat opblijven, raadt hij aan in de namiddag en avond zoveel mogelijk in het zonlicht te komen.

Er zijn veel mogelijke oorzaken van sociale jetlag. Het feit dat sommigen ‘nachtraven’ zijn, onregelmatige of vroege werktijden… Het ‘probleem’ zit voor de moderne mens in feite overal. In het filmpje hieronder geeft de Duitse wetenschapper het voorbeeld van Praag en Santiago de Compostella, twee steden in onze tijdzone: Staat in Praag iemand om 6 uur op bij  het opkomen van de zon, dan is het voor een even vroege vogel in Santiago de Compostella op dat uur nog anderhalf uur donker.

http://www.youtube.com/watch?v=iZ_VH2Zh1lU

Tags: , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Sociale jetlag maakt vooral dikkerds nog dikker”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.