RegistrerenAanmelden

Regelmatig een stukje chocolade helpt om af te vallen

Regelmatig een stukje chocolade eten, bevordert gewichtsverlies. Dat is het resultaat van een Amerikaanse studie op ongeveer 1.000 proefpersonen. De groep die enkele keren per week chocolade at, had een lagere BMI dan de groep die maar sporadisch aan de chocolade zat. Volgens de wetenschappers is er maar een kans van 1 op de 100 dat deze verrassende vaststelling het resultaat is van puur toeval.

Chocolade is natuurlijk een caloriebom, maar het bevat volgens de wetenschappers ingrediënten waarvan het effect op het gewichtsverlies groter is dan de aanmaak van vet. Volgens Beatrice Golomb, onderzoeksleidster van het experiment uitgevoerd aan de University of California (San Diego), is niet de hoeveelheid chocolade van belang, wel de frequentie waarmee ervan gesnoept wordt. Dat effect treedt ook op bij bijvoorbeeld mensen die niet veel sporten.

“Onze bevindingen geven meer gewicht aan de stelling dat ook de samenstelling van de calorieën is – en niet enkel hun aantal – bepalend is voor de gewichtstoename“, zegt Beatrice Golomb aan de BBC.  Hun verrassende resultaten zijn verschenen in de vakpublicatie Archives of Internal Medicine

Chocolade bevat zogenaamde antioxidanten, stoffen die de schadelijke vrije radicalen in ons lichaam opruimen. In chocolade zit catechine, een vaste stof die gebruikt wordt als looistof om dierenhuiden te bewerken.

Betere spierprestaties

Deze catechines, ondermeer aanwezig in chocolade, kunnen volgens Golomb en haar collegas’s leiden tot een efficiëntere  spiermassa en gewichtsverlies. Daarvoor zijn volgens hen aanwijzingen in proeven met knaagdieren. Muizen die gedurende 15 dagen epicatechine kregen (een stof die zit in donkere, volle chocolade) vertoonden betere prestaties en observeerbare wijzigingen in de samenstelling van hun spieren. Golomb en co pleiten voor klinische proeven op mensen om na te gaan of dit effect ook bij ons speelt.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappelijk onderzoek gunstige gezondheidseffecten van chocolade aantoont. Chocolade zou goed zijn voor het hart, bepaalde chocolades zouden leiden tot een betere bloeddruk, een betere gevoeligheid voor insuline en lagere cholesterolniveaus.

Af en toe een reepje

Over af en toe een reepje hoef je dus niet teveel schuldgevoelens te hebben. Maar van daar naar het advies om chocolade te gaan eten, is vele stappen te ver.
Volgens de wetenschap blijven er nog te veel vragen onbeantwoord. Veel chocolade eten – en dan vooral melkchocolade of, nog erger, witte chocolade – heeft averechtse effecten omdat chocolade vol suiker en vet zit. Wie zijn dieet wil veranderen, grijpt beter naar fruit en groente.

Tags: , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Regelmatig een stukje chocolade helpt om af te vallen”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.