RegistrerenAanmelden

Oudere ouders en vooral vaders zijn gelukkiger dan kinderloze mensen

Ouderschap vergroot het geluk en dit effect is groter bij mannen en oudere ouders. Dat is in een notendop de conclusie van een breed opgezet Amerikaans onderzoek over het effect van kinderen.

“we beweren niet dat ouderschap mensen automatisch gelukkig maakt, maar het is misschien een opmonterende gedachte – tegen de vooroordelen en gangbare opinies in – te weten dat ouderschap gelinkt kan worden aan geluk en aan betekenis in het leven”, aldus psychologieprofessor Sonja Lyubomirsky op psychologicalscience.org.

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:

  • Ouders zijn voelen zich gelukkiger als ze zorg dragen voor hun kinderen dan tijdens andere dagelijkse activiteiten.
  • Vooral bij vaders blijkt dat ze zich gelukkiger voelen en positiever in het leven staan dan kinderloze mannen.  Dit aspect moet verder onderzocht worden. Volgens een van de onderzoekers, Elizabeth Dunn, is het mogelijk dat “het plezier van het ouderschap teniet gedaan wordt door de grotere verantwoordelijkheid en het huishoudelijk werk dat moederschap met zich meebrengt”.
  • Oudere ouderkoppels blijken het gelukkigst. Ze zijn rijper dan jonge ouders en genieten als koppel wellicht een groter financieel en sociaal comfort.  Het verschil in geluk tussen ouder of kinderloos treedt evenwel niet op als single ouders of erg jonge ouderkoppels vergeleken worden met leeftijdsgenoten die zich nog niet hebben voortgeplant.

Voortplanting

Het hoge woord is eruit: voortplanting. De bevindingen van Lyubomirsky en haar collega’s (van 4 universiteiten nota bene) kloppen als een bus met wat de evolutieleer in deze voorspelt. Ouderschap is een fundamentele behoefte van de mens. De natuur had het zich voortplanten anders niet zo leuk gemaakt. Maar wat de vaders betreft is het volgens Lyubomirsky toch ook een beetje een verrassing.

Individueel bekeken zou je veronderstellen dat een man erop gebrand is zich zoveel mogelijk en met zoveel mogelijk partners voort te planten.  Een huwelijk en kinderen zijn dan meer een obstakel dan een zegen. Maar blijkbaar zorgt een psychologisch mechanisme ervoor dat een man die vader wordt toch bij zijn gezin blijft. Het belang van de soort primeert op het individu. Er is meer recent wetenschappelijk onderzoek dat aan ouderschap positieve effecten toeschrijft ondanks de toegenomen verantwoordelijkheid.

Pieper

De psychologen stelden aanvankelijk drie vragen. Hoe zit het met het algemene geluksgevoel van ouders? Hoe voelen ze zich in hun dagelijkse bezigheden? En voelen ze zich beter als ze met de kinderen bezig zijn vergeleken met andere activiteiten? In feite gaat het om drie onderzoeken.

In een van de studies kregen  329 vrijwilligers tussen 18 en 94 jaar een pieper mee, vijf keer per dag moesten ze kort antwoorden over hoe ze zich voelden, waar ze waren en met wie.

 

 

Tags: , , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Oudere ouders en vooral vaders zijn gelukkiger dan kinderloze mensen”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.