RegistrerenAanmelden

Meer maar kleinere maaltijden is dieet-nonsens

Eet meer keren per dag kleine maaltijden. Het moet zowat de vaakst gegeven tip zijn in gezondheidsmagazines. En het is grotendeels nonsens. Dat stellen twee topdeskundigen terzake. Zes keer per dag matig eten zou goed zijn om het metabolisme hard te laten werken. Maar of je nu zes keer per dag eet dan wel drie, heeft totaal geen invloed op de snelheid van de verbranding.

Dat zei Michaël Müller, hoogleraar voeding en metabolisme enkele dagen geleden in de Volkskrant. “Het aantal eetmomenten op een dag blijkt niet van invloed. Of we ons voedsel spreiden over drie of zes maaltijden; de stofwisseling blijft hetzelfde”. Er bestaat dus geen mogelijkheid om de stofwisseling te versnellen zonder daar iets voor te doen.

Mythe doorprikt

In dieetland staat deze mythe van de zes maaltijden bekend als het ‘drie uur dieet’. De mythe raakte vorig jaar rond deze tijd al doorprikt toen www.afvallen-weblog.nl verwees naar Amerikaans onderzoek (www.webmd.com) van maart 2011. Enkel atleten, hardlopers en mensen met diabetes of aanleg daarvoor zouden baat kunnen hebben bij zes kleine maaltijden.

Kleinere maaltijden eten is volgens dit onderzoek dus niet per se de beste strategie om overgewicht tegen te gaan.  Als je helpt om de totale inname aan calorieën te beperken vergeleken met drie maaltijden, kan het zin hebben. Maar zes keer aan tafel aanschuiven is zes keer de kat bij de melk zetten…

Tags: , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

  1. De juiste term is inderdaad “dieet-nonsens”.
    En (ik weet dat ik in herhaling val) het resultaat van deze en gene onderzoeken wordt bepaald (want betaald) door de opdrachtgever…

    Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.