RegistrerenAanmelden

Kwakkelzomer zorgt voor meer hooikoorts

Pollen van een madelief

Het vochtige, warme en wisselvallige weer zorgt voor extra gesnotter. Sinds midden mei ligt de concentratie grasstuifmeelkorrels een stuk hoger dan vorig jaar. En beterschap zit er niet meteen in want volgens weerman Eddy De Mey krijgen we nog tot half juli van dit jojo-weer.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) stelt dit jaar een forse toename vast van het aantal kritische dagen met meer dan 50 korrels per kubieke meter lucht. “Het graspollenseizoen is erger dan vorig jaar”, zegt Monique Detandt van het WIV daarover in een krant van De Persgroep.

Enkele dagen regen zodat de lucht wordt schoon gewassen zouden hooikoortslijders soelaas bieden. Maar het mag ook een lange droge periode zijn, zodat het gras verdort. Geen van beide scenario’s zit eraan te komen.

Het WIV heeft – naast het obligate “niet sporten of gras maaien” – enkele nuttige tips voor hooikoortslijders:

  • Bescherm je ogen met een (zonne)bril
  • Hou ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten
  • Verlucht de kamers na een regenbui

Lees ook: Feiten en fabels over hooikoorts

Pollen van een paardenbloem

Bomenstress

Niet alleen het weer speelt een ongelukkige rol. Ook milieuvervuiling heeft volgens experts een nefaste invloed. Vervuiling creëert stress bij bomen, waardoor ze extra veel verdedigings-eiwitten en dus stuifmeel aanmaken. Volgens Didier Ebo, professor allergologie aan het UZ Antwerpen, is het precies dát eiwit dat voor allergische reacties zorgt.

Steeds meer Belgen hebben last van een of andere allergie: ongeveer een kwart van de bevolking. Dat is volgens Ebo dubbel zoveel als in de jaren ’70.
Opvallend daarbij is dat het aantal patiënten met een gecombineerde allergie toeneemt – bijvoorbeeld voor huisstofmijt, graspollen én bomen – waardoor het pollenseizoen voor hen wel heel lang duurt.

Tags: , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Kwakkelzomer zorgt voor meer hooikoorts”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.