RegistrerenAanmelden

Kwakkelweer zorgt voor meer gesnotter en – soms levensgevaarlijke – infecties

Huisartsen stellen dezer dagen een toename van verkoudheden en luchtwegeninfecties vast. De oorzaak daarvan moet gezocht worden in het kwakkelweer. De afwisseling van erg regenachtig en vochtig weer met erg droge dagen is een ideale broeihaard voor ziektekiemen. Bij patiënten die toe een risicogroep behoren of bij verwaarlozing kan dat leiden tot een serieuze longontsteking. Hoe gevaarlijk die kunnen zijn, toont het plotse overlijden aan van mode-ontwerpster Kate Tilley (foto hieronder) vorige week. Er bestaat sinds kort nochtans een vaccin…

Ook de tijd van het jaar speelt een rol in de opstoot van verkoudheden en infecties. “Het werkjaar loopt ten einde en onze reserves zijn uitgeput. Mensen van wie lichaam écht vermoeid is, bieden wat minder weerstand”, aldus dokter Rufij Baeke van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen in een krant van De Persgroep.

Bovendien bulkt het in mei en juni van de feestjes, komen de mensen dus meer in direct contact met elkaar en zitten ze bij regenweer binnen op elkaars lip.

Het blijft daarbij vaak niet bij een gewone verkoudheid of een griep. Volgens Baeke duiken er nu ook gevallen van bronchitis op.

Onderschatte killer

Bij verwaarlozing kan iets dat op een verkoudheid of griepje leek, uitdraaien op een longontsteking. In dat geval verspreidt de infectie van de bovenste luchtwegen naar de onderste luchtwegen.

Kaat Tilley stierf – enkele uren na opname in het ziekenhuis – aan een invasieve pneumokokkeninfectie, een agressieve bronchitis zeg maar. De bacteriën geraakten in de bloedbaan waardoor ze zich razend snel in haar lichaam verspreidden.

Zeer plots

Volgens longarts Yvan Valcke sterven in ons land elke week twee patiënten aan de gevolgen van een zo’n agressieve pneumokokken- infectie. Geraken de pneumokokken in de bloedbaan dan is dat voor 3 op de 10 patiënten fataal.

“Een longontsteking door pneumokokken wordt via kleine deeltjes in de lucht van mens tot mens overgedragen. De symptomen beginnen vaak zeer plots met koorts en rillingen, kortademigheid en het ophoesten van donker slijm. Enkele uren later al kunnen de pneumokokken in de bloedbaan terechtkomen, waarna een totaal orgaanfalen volgt, de patiënt in shock gaat en overlijdt”, aldus Valcke.

Resistente beestjes

Bij een invasieve pneumokokkeninfectie bieden antibiotica in zeven op de tien gevallen nog op tijd redding. Voor de anderen komt hulp te laat of hebben de antibiotica geen verhaal meer tegen de steeds resistentere bacteriën.

Hebben we het over gewone maar ernstige pneumokokkeninfecties van de lagere luchtwegen, dan gaat de dodentol naar 2.000 op 20.000 besmettingen per jaar.  Nog altijd een indrukwekkend cijfer.

In België wordt bijna de helft van alle longontstekingen die niet in een ziekenhuis zijn opgelopen, veroorzaakt door deze pneumokok. Dit is de meest frequent voorkomende en meest gevaarlijke longontsteking.

Risico

Volgens Valcke zou de overheid risicogroepen verplicht moeten laten vaccineren tegen pneumokokken. Zo’n vaccin bestáát sinds een jaar. Maar veel mensen weten dit volgens de specialist niet. Het vaccin kost 75 euro en wordt niet terugbetaald.

Kinderen, volwassenen boven de 50 jaar en patiënten met een verminderde weerstand (chronisch long- of hartprobleem, diabetes, kanker, levercirrose…) zijn risicopatiënten. Kaat Tilley had een verhoogd risico: Ze herstelde ooit van kanker, maar leed ook aan een chronische longziekte.

Tags: , , , , , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Kwakkelweer zorgt voor meer gesnotter en – soms levensgevaarlijke – infecties”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.