RegistrerenAanmelden

Hoe zit het met jouw risico-intelligentie?

Want er is niet alleen het IQ en het intussen algemeen bekende EQ.  Je hebt gewone intelligentie, emotionele intelligentie en het RQ, de risico-intelligentie. Ze bepaalt hoe goed je kan omgaan met onzekerheid. Ga ik naar de dokter met een ziek kind dat lichte koorts maakt? Sluiten we toch maar een annulatieverzekering af? Ben ik er 100 procent zeker van dat dit de juiste route is? All in met een full house in de hand?

Je RQ meet je vaardigheid om je kansen juist in te schatten. Het begrip komt uit de koker van de filosoof en psycholoog Dylan Evans, die er een boek over schreef: ‘RQ’.Een goede beslissing nemen hangt vaak niet af van kennis of talent, maar van het vermogen om de risico’s juist in te schatten.

Online test

Het leuke is dat Evans en zijn medewerkers een online RQ-test (www.rq-test.nl) hebben ontwikkeld. Iedereen kan de test afleggen.

Je krijgt 50 stellingen voorgeschoteld en moet aangeven hoe zeker je ervan bent of de stelling fout dan wel juist is. Ben je vaak heel zeker van je antwoord terwijl het fout is, dan haalt dit je score naar beneden.

De gemiddelde score van de bijna 22.000 mensen die de test sinds juni vorig jaar hebben gedaan is 62. Een kwart van de proefkonijnen haalt een hoge score. Steeds meer bedrijven testen kandidaten bij selectieprocedures op RQ.

Trainbaar

In tegenstelling tot IQ en EQ kun je het RQ trainen. In een experiment legde een groep proefpersonen twee keer een RQ-test af. De tweede keer moesten ze voor- en tegenargumenten opschrijven voor de geponeerde stellingen en scoorden ze opvallend goed. Vooral het feit dat je argumenten bedenkt die tegen je eigen intuïtie ingaan, zorgt ervoor dat je bewuster nadenkt.

Door dit soort oefening een paar keer te maken – logisch nadenken over je intuïtie – kun je je eigen RQ aanscherpen. Dat helpt om de juiste beslissing te nemen in alledaagse situaties. Pechvogels die altijd auto’s kopen waar iets fout mee is hebben wellicht een slecht ontwikkeld RQ.

Dit soort training bepaalt ondermeer waarom kunnen professionele gokkers en weermannen goed risico’s inschatten terwijl dokters en bankiers er vaak teleurstellend slecht in zijn. Weermannen en gokkers krijgen onmiddellijk feedback.

Geen verband met IQ

Evans kwam op het idee om een risico-intelligentietest te ontwikkelen precies toen hij een paar jaar geleden les gaf aan toekomstige dokters. Toen het ging over de psychologie van het nemen van klinische beslissingen stelde hij vast dat dokters over het algemeen een laag RQ hebben. “Ik nam een test af van mijn studenten en inderdaad: ze scoorden slecht. Dat is problematisch, want stel dat zo’n dokter zegt dat er 90 procent kans is dat je een longonsteking hebt, terwijl het in werkelijkheid maar 15 procent is, dan heeft dat een grote impact”, aldus Evan in De Morgen.

Evans stelde vast dat er geen enkel verband is tussen RQ en IQ. Er zijn wel persoonlijkheidskenmerken zijn die het RQ voorspellen. Extraverte mensen en mensen die absoluut zekerheid willen, hebben vaak een lager RQ. Zelfvertrouwen is dan weer bevorderlijk voor het RQ.

Beslissers & massapsychologie

Mensen met hoge functies en verantwoordelijkheden zou je een hoog RQ toedichten, maar dat is helemaal geen evidentie. Vaak willen ze voor zichzelf en voor de buitenwereld het beeld – de illusie – wekken dat ze alles onder controle hebben. De strenge veiligheidsmaatregelen op luchthavens zijn daar een voorbeeld van. “Kenners zijn het erover eens dat die buiten proporties is. Het werk van veiligheidsdiensten is veel efficiënter dan het verbieden van vloeistoffen op luchthavens… Maar toch doen we het. De illusie om dingen onder controle te hebben, wint”.

Een andere ongerijmdheid is dat je RQ, hoe goed ontwikkeld ook, moeilijk bestand is tegen massapsychologie. Daarom kopen mensen aandelen meestal op een top, omdat iedereen er koopt.

Dylan Evans

Of gaan ze toch maar naar de dokter met koorts – omdat dat nu eenmaal zo hoort en door een vorige generatie is aangeleerd – terwijl dat op zich enkel een teken is dat je wat moet uitzieken.

‘RQ’ van Dylan Evans (ISBN 978 94 9057) is uitgegeven bij Maven en kost 22 euro.

Een kritische recensie – “Ja hoor, weer een quotient” – lees je op martijnvancalmthout.wordpress.com

Tags: , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Hoe zit het met jouw risico-intelligentie?”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.