RegistrerenAanmelden

Hoe lang kan je zonder slaap?

In 1968 besloot de 17-jarige Randy Gardner zolang mogelijk wakker te blijven. In totaal bleef hij elf dagen wakker en schreef hiermee het wereldrecord op zijn naam. Hoelang kan een mens zonder slaap?

Slaap is een primaire levensbehoefte zoals eten en drinken. Zonder slaap kan een mens niet overleven. We slapen ongeveer een derde deel van ons leven, maar waarom precies is nog steeds niet duidelijk.

Wat we wel weten is dat het lichaam tijdens de slaap tot rust komt. De spieren ontspannen zich en de hersenen tanken tijdens deze verlaagde bewustzijnstoestand opnieuw brandstof in de vorm van glycogeen. Wie probeert wakker te blijven houdt dit normaal 36 uur vol. Dan begint de vermoeidheid zwaar door te wegen. Na 48 uur is het haast onmogelijk om niet in slaap te vallen. Wie dan toch blijft vechten tegen de slaap krijgt last van microslaapjes. Dat zijn kleine dutjes van enkele seconden waar je niets van merkt. De slaper slaapt dan gedurende enkele seconden met de ogen open.

Ongezond

Een gezond idee is het alvast niet om jezelf de slaap te ontzeggen. Uit een experiment met ratten blijkt dat slaaptekort wel degelijk dodelijk kan zijn.

Een mens kan langer zonder eten dan zonder slaap. Slaapgebrek zorgt er onmiddellijk voor dat de hersenen vertraagd functioneren. Het concentratievermogen en reactiesnelheid worden aangetast en er treden stemmingswisselingen op. Bovendien wordt de weerstand aangetast, waardoor iemand met slaapgebrek veel vatbaarder wordt voor ziektes en ook nog eens minder snel herstelt.

De hoeveelheid slaap die nodig is om optimaal te functioneren verschilt van persoon tot persoon. Het is niet zo dat iedereen acht uren nachtrust nodig heeft, want dat zegt niets over de kwaliteit van de slaap. Daarom is het belangrijk je eigen slaapbehoeftes in te schatten.

Wist je dat…

  • Mensen die aan een stromende waterval denken sneller in slaap vallen dan zij die schaapjes tellen?
  • We ons om de tien minuten omdraaien in onze slaap? Dat is ongeveer 40 keer per nacht.
  • Sinds er kunstmatig licht is uitgevonden de mens minder slaapt?
  • De Brit Melvin Switzer wereldkampioen snurken is? Zijn gesnurk haalt 92 decibel. Dat is even luid als een drilboor.

(Bron: Het Belang van Limburg)

Tags: , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

  1. Er zijn er massa’s die slapen met de ogen open, behalve ‘s nachts.
    Toch weer een leuk item. Vannacht ga ik eens tellen hoe dikwijls ik me in mijn slaap omkeer…

    Ongepast?

Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.