RegistrerenAanmelden

Het groene mannetje wandelt te snel

Het groene mannetje op de voetgangerslichten floept veel te snel op rood. Dat is de conclusie van een Britse studie die de wandelsnelheid van 65-plussers heeft gemeten. 65-plus? Daar ben je misschien nog een heel eind vanaf, discussies als deze geven wel aan dat er steeds meer aandacht is om de wereld aan te passen aan de steeds langer actief blijvende ouderen.

Enkele Britse wetenschappers hebben voor de British Geriatrics Society de wandelsnelheid van oudere mannen en vrouwen geanalyseerd. Hun conclusie, aldus de BBC, is dat de verkeerslichten totaal geen rekening houden met ouderen. De situatie in Groot-Brittannië is perfect te vertalen naar het vasteland, want de meetstandaard om lichten in te stellen geldt internationaal.

Daarbij gaat men uit van een wandensnelheid van 1,2 meter per seconde. Maar drie kwart van de mannelijke 65-plussers en 85 procent van de vrouwelijke halen die snelheid niet. Mannen komen aan 0,9 meter per seconde, vrouwen aan iets minder dan 0,8 meter.

Krap

Het probleem stelt zich vooral bij bredere straten. De praktijk in Groot-Brittannië is dat voor gewone straten 4 seconden groen licht gegeven wordt plus 6 seconden flikkerend groen licht. Vanaf een oversteek van meer dan 6 meter komt daar 1 extra seconde bij voor elke 1,2 meter.

Maar ook op gewone baantjes is het krap. Een oudere vrouw die 0,8 meter per seconde wandelt en op het eind van het volle groene mannetje aan haar oversteek begint, krijgt bij een gewone straat van 6 meter breed dus nog 6 seconden flikkerend groen om aan de overkant te geraken maar heeft er in feite 7,5 nodig.

Ontmoedigend

De wetenschappers pleiten ervoor om de standaard van 1,2 meter per seconde aan te passen. Volgens Laura Asher, onderzoeksleidster en experte inzake volksgezondheid aan het University College London, is het meer dan alleen een veiligheidskwestie.

“Wandelen is een belangrijke dagelijkse activiteit voor ouderen, het is lichaamsbeweging met gunstige effecten op de gezondheid. Als ouderen merken dat ze het moeilijk krijgen om het zebrapad over te geraken wordt hun mobiliteit beperkt en heeft dat een ontmoedigend effect”.

In Londen is men al gestart – niet omwille van deze studie – met de vervanging van de klassieke flikkerende groene mannetjes door voetgangerslichten waarop seconden afgeteld worden, zoals in New York (foto) al het geval is.

Tags: , , , , , .

Jouw mening Geef nu je mening

Er zijn nog geen reacties op “Het groene mannetje wandelt te snel”.


Geef je mening

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.